Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Plante medicinale vs. drogurile

Administrator | 09.03.2009 | 13:30:16 | Vizualizari: 2032

Totul este toxic, numai doza întrebuinţată decide dacă este medicament sau drog- spune Paracelsus, marele alcimist a evului mediu.
Asta este situaţia şi cu plantele cu efect narcotic, ele cresc în toate părţile lumii numai noi nu ştim de existenţa lor.

Datura stamonium- Laur porcesc

Este originară din America de Nord, de unde în secolul XVI a fost adusă în Spania răspâdindu-se apoi în Europa. La noi este comună pe marginea drumurilor, pe lângă case, şanţuri, pe terenuri bogate în resturi organice. Se cultivă ca plantă medicinală, uneori şi ca plantă ornamentală.

Efecte toxice. Sunt asemănătoare cu cele din intoxicaţia cu matraguna. Datorită conţinutului mai mare în scopolamină şi mai redus în atropină pot lipsi accelerarea pulsului şi înroşirea feţei. Sunt foarte intense halucinaţiile, în special cele vizuale. 15-20 de seminţe pot determina moartea unui copil. Consumarea plantei, atât în stare verde cât şi uscată sau insilozată, duce la intoxicaţii cu aceleaşi simptome ca şi cele produse de Hyosciamus niger.

Atropa bella-donna- Matraguna

Numele latin a plantei ne spune mult de felul în care acţionează serul acestei plante: "belladonna"-însemnă doamnă frumoasă. Acest lucru ne arată ca doamnele franceze şi italiene sunt foarte pricepute în privinţa artei seducţiei şi a medicinii naturiste, deoarece seva plantei măreşte pupila. Astfel femeilor, care picurau în ochi o mică cantitate din acestă seva, bărbaţii nu le puteau rezista.

Aztăzi le folosesc uneori numai la o consultanţă oftamologică.
Atât frunzele cât şi rădăcina intră în compoziţia a numeroase medicamente, care se folosesc numai cu avizul medicului, matraguna fiind o plantă otrăvitoare.


Papaver somniferum- Mac de grădină

Planta cultivată atât pentru seminţele sale bogate în ulei, care are o întrebuinţare industrială şi alimentară, cât şi pentru latexul care dă cunoscutul opium. Este o plantă originală şi în orient.

Întreaga plantă, în afară de seminţele mature conţine un latex de culoare albă. Latexul poate fi obţinut prin crestarea capsulelor verzi,în contact cu aerul, latexul se solidifică şi se brunifică, dând opiumul, care este un complex de 23 de alkaloizi, cum sunt: morfina, papaveriana, nicotina, codeina etc.

Amanita muscaria- Burete pestrit
Consumul de Amanita muscaria provoacă intoxicaţii ale sistemului nervos. În acest caz, simptomele otrăvirii apar brusc, la 1 până la 3 ore după ingestie. Se constată tulburări gastrointestinale, care duc la evacuarea rapidă a unei părţi din ciupercile ingerate, dar în general acestea sunt urmate de tulburări nervoase, delir (delir muscarian), vesel sau furios, halucinaţii. Intoxicaţiile cu această ciupercă nu sunt mortale.Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 6 | Vizitatori totali: 6862
© 2005 - www.planteonline.ro