Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Florile cu tubercul

Administrator | 09.03.2009 | 12:55:08 | Vizualizari: 1140

Pentru a avea o grădină cu flori de o rară frumuseţe, trebuie să avem o gamă largă de flori. Deşi majoritatea florilor se deschid începînd din luna mai, ele trebuie plantate dinainte. Aşa este şi în cazul florilor care se dezvoltă din tubercul.
Tuberculul este o tulpină subterană, scurtă şi îngroşată, cărnoasă, care înmagazinează substanţele de rezervă a plantelor respective.
Să vedem cîteva flori care, dacă vrem să ne înpodobească grădina în acest an, trebuie plantate la începutul primăverii.
O specie foarte cunoscută este dalia sau gherghina, ţara de origine fiind Mexicul. Florile au o varietate mare de culori. Au o perioadă scurtă de păstrare în apă. Înflorirea la dalie se desfăşoară începînd din iunie şi ţine pînă în octombrie. Preferă locurile însorite, cu un sol bogat în humus.
Înmulţirea se poate face prin împărţirea rădăcinilor, dar trebuie să avem mare grijă ca la împărţire să nu rănim mugurii. Trebuie să alegem un loc cît mai îndepărtat de muguri, pentru secţionare. Plantarea se poate face cînd temperatura solului atinge o valoare de 8-10 grade C. Tuberculul se pune la o adîncime de 6-8 cm, iar distanţa între ele trebuie să fie în jur de 50-60 cm. Udarea se face des, dimineaţa sau seara, iar apa se aplică direct pe sol.
Plantele, la fel ca omul se pot înbolnăvi. Cele mai des întîlnite boli la dalie este, mozaicul daliei, făinarea, mucegaiul cenuşiu, iar printre dăunători se pot număra paianjenul roşu şi cel alb, afidele, tripsii, coropisnita şi melcii.
Deoarece tuberculul nu suportă frigul, acestea trebuie scoase din sol în fiecare an. Momentul optim pentru scoaterea lor este pe la sfîrşitul lunii octombrie. După deplantare se curăţă de pămînt şi se scurtează tulpina. Tuberculul poate fi ţinut în pivniţă, seră rece sau magazie.
O altă specie este Anemona. Este originar din regiunile montane din jurul Mării Mediterane. Tulpina este înaltă de 20-30 cm şi poartă în vîrf o floare mare, viu colorată. Floarea poate să fie roşie, albastră, roz sau albă. Sub floare se află un guleraş, format din frunze verzi. Solul ideal pentru Anemona este cel bogat în humus şi bine drenat. Sint sensibile la excesul de umezeală, iar expozitţa la soare ajută coloritul florilor.
Înmulţirea cu tuberculi se face exact ca la dalie, iar plantarea tuberculului se face toamna sau primăvara (foarte devreme). Plantarea se face la distanţe de 25-30 cm, la o adîncime de 5-10 cm.
Cea mai des întîlnită boală la Anemona este pătarea frunzelor, ce se manifestă prin apariţia unui praf alb pe partea inferioară a frunzelor, sau făinărea.
În iulie plantele intră în repaus, moment în care se scot tuberculii din pămînt. După curăţarea lor de pămînt se stratifică cu turbă sau pămînt în cutii de carton şi se păstrează în încăperi răcoroase şi uscate.
Gladiola este o floare originară din Africa de Sud şi regiunile riverane ale Mării Mediterane. Are flori mari şi de diferite culori, cu durată mare de păstrare în apă.
Deasemenea Gladiola se poate înmulţi foarte uşor. Planta se dezvoltă din tuberobulbi şi ajunge la o înălţime de 50-150 cm, în funcţie de soi. Pe o plantă se găsesc 6-20 de flori în formă de pîlnie, iar florile sînt roşii, roz, portocalii, etc. Înfloreşte vara, necesită loc însorit şi sol bogat în humus.
Înmulţirea se face prin plantarea tuberobulbilor, este recomandat ca plantarea lor să se faca într-un sol care a fost îngrăşat cu gunoi de grajd.
Timpul ideal pentru plantare este primăvara, cînd temperatura solului la o adîncime de 8-10 cm, este de 10-12 grade C. Distanţa între ele trebuie să fie de 15-20 cm, la o adîncime de 10-12 cm. Irigarea se face direct pe sol, iar la deschiderea florilor este contraindicat aplicarea apei pe flori.
Bolile cele mai frecvente sînt fusarioza, ce se manifestă prin îngălbenirea frunzelor, septorioza, putregaiul cenuşiu sau virozele.
Recoltarea tuberobulbilor se fac cînd frunzele s-au uscat, iar tuberobulbii trebuie uscate. Se aşeazaă în lădiţe sau coşuri, şi se păstrează într-un loc unde temperatura este în jur de 4-10 grade C, iar umiditatea în jur de 70%.
Canna este o planta impozantă, originală din India, cu frunzişul verde sau purpuriu şi flori foarte mari, aşezate la extremităţ
ile tulpinilor. Tulpinile sînt suculente, înalte de 1-2 m, cu frunze mari, oval-lanceolate. Canna necesită loc însorit şi aerat. Solul trebuie să fie bogat în humus.
Înmulţirea se face prin separarea tuberculului, iar plantarea se face primăvara la o adîncime de 10-12 cm.
Deplantarea se face în momentul sosirii frigului, tulpinile se scurtează la 15-20 cm, şi se pune într-un loc unde temperatura este în jur de 4-6 grade C.
Iată cîteva flori cu ajutorul cărora vom reuşi să creăm o varietate mare de culori în grădina noastră, singura condiţie fiind să plantăm la timpul potrivit şi să îngrijim corespunzător.




Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 2 | Vizitatori totali: 266
© 2005 - www.planteonline.ro