Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Muşcata

Administrator | 09.03.2009 | 12:53:41 | Vizualizari: 952

Numele genului vine de la cuvântul grecesc - pelargos barza şi face aluzie la forma fructului care aminteşte de ciocul berzei.

Muşcata este o plantă cunoscută şi răspândită. Ea se cultivă atât pentru decorul interioarelor, ferestrelor, cât şi al grădinilor pe perioada de vară. Datorită foliajului frumos, a înfloririi continue şi susţinute, este o floare foarte populară, mult indrăgită şi cultivată.

Muşcata este planta perena capabilă să vegeteze şi să înflorească permanent atunci când dispune tot timpul de condiţii favorabile. Iarna, însă, poate fi ţinută în repaus, în condiţii de spaţii răcoroase şi udare redusă. Dar, este mai bine ca în fiecare an să se producă plante tinere deoarece pe măsură ce muşcata avansează în vârstă ramifică mai slab şi se degarniseşte de frunzele bazale.

Prezintă pretenţii mari faţă de lumină şi temperatură, mai ales sub aspectul inducţiei florale. Diferenţierea mugurilor floriferi este favorizată de temperaturi nocturne coborâte. Temperatura optimă pentru inducerea florii se situează în jur de 15 grade C. La plantele obţinute din butaşi se poate interveni cu temperaturi scăzute în oricare stadium de creştere, pe când la răsaduri numai după depăşirea fazei juvenile. Durata necesarului de temperaturi scăzute este apreciată la circa 2 luni.

Dacă temperaturile sunt în jur de 20-25 de gr. C, atunci udarea trebuie să se facă de 2-3 ori pe săptămână. Dacă vara este ţinută în soare direct mai multe ore, atunci frunzele din vârf se vor vesteji temporar. Uneori vara trebuie udată chiar în fiecare zi. Când frunzele sunt prăfuite şi nu există posibilitatea să fie spălate de ploaie, atunci puneţi ghiveciul în cada din baie şi stropiţi frunzele cu apă. Cel mai bine este să verificaţi dacă apa este dură, pentru că multe plante sunt afectate de aceasta. Puteţi scăpa de această problemă (mai ales dacă staţi la bloc) prin fierberea şi răcirea apei folosită la udarea / stropirea plantelor sau prin lăsarea apei în sticle mai multe zile, la temperatura camerei. Însă, cea mai bună apă pentru udare este cea de ploaie. âand afară sunt peste 15 gr. C, o puteţi scoate linistiţi în balcon. Probabil că or să-i cadă câteva frunze din cauza şocului termic, dar îi vor creşte altele în scurt timp.

Temperatura medie optimă este de 18 grade C ( ziua poate fi mai ridicată iar noaptea să scadă până la 12 grade C).

În general muşcatele necesită spaţii luminoase, ele suportând bine şi soarele direct, mai puţin insolaţia din timpul prânzului asociată cu aerul foarte uscat. În ceea ce priveţte durata zilei, muşcatele sunt considerate indiferente, existând însă şi soiuri care înfloresc cu mult mai abundent în cadrul perioadelor cu zile lungi.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 8 | Vizitatori totali: 375
© 2005 - www.planteonline.ro