Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Floarea regală - Crinul

Administrator | 09.03.2009 | 12:44:43 | Vizualizari: 1253

Un număr foarte mare de specii / varietăţi de crini sunt cultivate. Bulbii formaţi din solzi cărnoşi, sunt sensibili şi predispuşi la a se usca înainte de plantarea lor. Fiecare dintre ei produce o tulpină mică, care prezintă pe toată lungimea sa frunze lanceolate. Florile albe, roz portocalii sau galbene, uneori striate sau maculate, sunt dispuse în buchete în vârful tulpinilor. Ele sunt în general de dimensiuni mari, cu şase petale şi prevăzute cu stamine proeminente. La anumite specii, extremităţile petalelor sunt recurbate spre faţa inferioară.

Lilium auratum, care creşte până la aproximativ 1.50 m, prezintă flori mari de aproximativ 25 cm în diametru. Florile sunt albe, puternic maculate cu brun-purpuriu, iar petalele sunt traversate de o bandă mediană aurie. Această specie are durata de viaţă adesea limitată şi necesită un sol necalcaros.

Tulpinile înalte ale speciei L. candidum- aproape 1.20 m- prezintă flori sub formă de cupe, puternic parfumate. Această specie este folosită pentru ghivece şi preferă compostul îmbogăţit cu puţină piatră de calcar.

L. regale este mai uşor cultivat. Florile sub formă de trompetă sunt albe, cu gâtul auriu şi petale purpurii pe faţa inferioară. Altăa specie cu flori albe, cu gatul auriu si petale purpuriipe fata inferioara. Altă specie cu flori albe foarte apreciată este L. longiflorum, care creşte până la 1 m şi prezintă flori foarte parfumate. Florile speciei L. lanciflolium prezintă petale foarte recurbate, portocalii, strălucitoare şi maculate cu pete purpurii.

Există numeroase vairetăţi care derivă din hibrizi. Cele mai atractive sunt “Enchantment” (flori portocalii sub forma unor cupe cu gât pătat cu negru), “Connecticut King” (flori stelate cu petale galbene), “ Star Gazer” (flori roz cu marginea albă şi gâtul maculat cu brun) şi “Shuksan” (flori mici, înclinate cu petale galben-portocalii, pătate cu brun).

Cultivare
Crinii se plantează toamna, pe un sol permeabil şi într-un loc uşor însorit. Este necesar ca pământul să fie păstrat, în mod permanent proaspăt şi umed.
Se vor uda moderat speciile din ghivece pănâ la începutul vegetaţiei, iar apoi în funcţie de necesităţi, astfel încât să se păstreze compostul umed (dar niciodată să nu băltească apa). În timul perioadei de vegetaţie se fertilizează tot la 10 zile cu ajutorul unui îngrăşământ lichid, bogat în potasiu.

Înmulţirea se realizează pornind de la bulbi sau pentru anumite specii de la bulbii care apar la subşioara frunzelor.

Crinii sunt uneori atacaţi de păduchi şi larvele unor coleoptere. Se vor trata speciile afectate cu ajutorul unui insecticid. Limacsii şi melcii pot de asemenea cauza pagube.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 6 | Vizitatori totali: 525
© 2005 - www.planteonline.ro