Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Gălbenele, Filimica - Calendula officinalis

Administrator | 09.03.2009 | 12:42:26 | Vizualizari: 977

Este frecvent cultivată pentru florile sale de culoare galben-portocalie. Este planta anuală cu tulpina ramificată. Frunzele sunt întregi, spatulate. Florile ligulate false (au 1,5-3 cm lungime) sunt dispuse obişnuit în 2 rânduri marginale, iar la formele cu flori pline ocupă tot receptaculul. Florile tubuloase sunt portocalii, mai rar galbene. Fructele suntîindoite, aproape inelare, cu partea exterioară spinoasă sau tuberculată.




Ecologie şi răspîndire:
o plantă cu tulpina înaltă, ramificată şi păroasaă cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbenă. O putem întâlni în întreaga ţară pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a căilor ferate şi pe lângă garduri. În zilele noastre răspândirea în grădini este din ce in ce mai frecventă, mulţumită nu numai pentru aspectul plăcut ci şi pentru marele efect curativ.

Perioada de vegetaţie:
plantă anuală care înfloreşte din luna mai până în septembrie.

Perioada şi organul de recoltare:
Se recoltează florile fără codiţe când sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, după ce se ridică roua şi până seara se usucă în straturi subţiri, la umbră.

Boli în care se utilizează:
Uz intern:
gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, icter infecţios, ulceraţii canceroase, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Uz extern:
leucoree, trichomoniază, acnee, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sânilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoză.

Interesant
Dacă dimineaţa dupî ora 7 capitulele lor florale sunt închise, înseamnă că în acea zi va ploua. De aceea, filimica era considerată încă din secolele trecute drept barometru.

Moduri de folosire:
-infuzie:1 linguriţă (cu vîrf) de plante la un sfert de litru de apă.
-băi de şezut; de 2 ori cîte 2 mini pline de plante proaspete sau 100 grame de plante uscate la 1 baie de şezut.
-spălături: 1 lingură (cu vârf) de plante la jumătate litru de apă.
-tinctură: se pune 1 pumn plin de flori într-un litru de rachiu natural, se lasă 14 zile la soare sau la căldură de cca. 20 grade.
-alifie de filimica: de 2 ori 2 mîini pline de filimica (frunze, tulpini şi flori) sunt tăiate mărunt. 500 grame de osînză de porc hrănit natural sau de untură
bună de porc se înfierbăntează astfel de parcă s-ar pune şnitele la prăjit. În această untură fierbinte se introduc filimicile tăiate, se lasă să sfirîie bine, se amestecă şi se iau de pe foc. Se acoperă şi se lasă să stea timp de o zi. A doua zi, preparatul se încălzeşte uţor şi se filtrează printr-o bucată de pînză sau tifon în cutiuţe curate, pregătite dinainte.
-suc proaspăt: se spală frunzele, tulpinile şi florile şi se trec, în stare umedă, prin storcătorul
electric de uz casnic.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 12 | Vizitatori totali: 843
© 2005 - www.planteonline.ro