Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Lavanda - Lavandula angustifolia

Administrator | 09.03.2009 | 12:41:00 | Vizualizari: 877

Denumire populară: Aspic, Levand, Levanţică, Livant
Lavanda este o plantă aromatică cunoscută şi utilizată încă din antichitate. Romanii foloseau lavanda pentru parfumarea băilor şi se considera că originea cuvântului "lavandula" vine din: "lavare"= a spăla.

Lavanda este o plantă de origine mediteraneană. Răspândirea acestei plante în întreaga Europa s-a făcut cu sute de ani în urmă, când a pătruns, prin Marea Britanie, până în zonele îndepărtate ale Rusiei orientale. La noi se cultivă, dar iernează liber.

Descriere: Este un subarbuşt, cu rădăcina lignificată, groasă până la 2-3 cm. Profunzimea şi bogăţia sistemului radicular conferă plantei rezistenţa la secetă.
Tulpina esta ramificată puternic de la bază, formează o tufă aproape globuloasă, semisferică, înaltă de 30-70 cm sau mai înaltă. Tulpina bătrînă este brună, cu scoarţa exfoliate, iar tulpinile tinere sunt patrunghiulare, pubescente. Ramificaţiile care poartă inflorescentele sunt lungi de 25-35 cm şi prezintă frunze numai în partea inferioară.
Frunzele sunt opuse, linear-lanceolate, acute, cele inferioare cenuşii, de 1-2 cm lungime şi 1,5-2 mm lăţime, pe ambele feţe păroase, cele superioare cenuşii-verzi, de 2-3,5 cm lungime şi 3-6 mm lăţime, mai puţin păroase.
Florile au bractee ovate, brune, membranoase, caliciul cilindric, părosşsi glandulos, cu peri glandulari unicelulari sau 8-12 celulari, au 4-6 mm lungime şi diametrul de 3-4 mm; de culoare violet cenuşiu cu 10-15 nervuri paralele, cu 5 dinţi mici dintre care doi mai dezvoltaţi. Corola bilabiată, de 5-8 mm lungime, de culoare albastră-violeta, pubescentă şi glanduloasă, cu tubul aproape drept. Labiul superior este bilobat, cel inferior trilobat cu lobii obtuzi. Nuanţa florilor diferă de la albastru-violaceu până la albastru-deschis. Mirosul este plăcut, aromat, iar gustul uşor amărui. Florile proaspete conţin 0,5-1% ulei volatil iar cele uscate 1-3%. Înfloreşte în luna iulie.
Fructele sunt 4 nucule, situate la baza calciului persistent, alungit ovate, de 2 mm lungime şi de 1 mm grosime, cu suprafaţa brună sau cenuşie, netedă şi lucioasă.

Levănţica este folosită în medicină şi în industria parfumurilor. Are acţiune calmantă asupra sistemului nervos central, antiseptică, coleretică, colagogă, cicatrizantă, diuretica, carminativa. Se foloseşte în tratarea migrenelor,cefaleelor, a afecţiunilor cardiace cu substrat nervos, prin reglarea stării de excitaţie a unor receptor interni, în tulburări digestive, balonări abdominale.
Florile de levanţică uscată, amestecate cu sulfină alunga moliile şi parfumează plăcut hainele.

Cultivare:
Se poate cultiva atât în grădină cât şi în ghivece. Se înmulţeste prin producere de răsad din seminţe, prin butaşi sau prin despărţirea tufelor bătrâne. Butaşii se taie la sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie din ramurile care nu au avut flori şi se aşează într-un compost din nisip şi turbă. Vasul în care se află acesta se acoperă cu o folie de plastic transparent la o temperatură de circa 16 grade C.
Îngrijire:
Are nevoie de udări regulate, să fie aşezată în locuri însorite, dar păzită de vânt. În perioada anterioară înfloririi se foloseşte regulat în apa de udat îngrăşământ complex solubil pentru stimularea înfloririi, ca de ex. Soluţie Vitaflora pentru stimulareaîinfloririi. Mutarea plantei se face toamna într-un compost fertilizat şi alcalinizat. Iarna se reduce umiditatea.







Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 12 | Vizitatori totali: 423
© 2005 - www.planteonline.ro