Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Bonsai - necesităţi

Administrator | 09.03.2009 | 12:22:51 | Vizualizari: 984

Substratul este elementul cel mai important , când vorbim despre udarea bonsailor. De calitatea acestuia depinde dacă apa ajunge, sau nu la toate ramificaţiile rădăcinii. Substratul pentru bonsai nu trebuie să conţină particule mai mici de 2-3 mm. Chiar şi adaosul organic, fie că e turbă, coajă de pin, etc., este cernut şi se păstrează doar granulele corespunzătoare. Trebuie să fie format din materiale care să absoarbă foarte bine apa, pe care apoi s-o elebereze treptat rădăcinilor.

Când udăm un bonsai, solul acestuia trebuie săturat de apă. Când avem un substrat bine format şi aşezat în vas, este simplu: folosind o stropitoare cu găuri fine, udăm până ce apa iese prin găurile de evacuare ale vasului. Asta nu înseamnă că la primele picături de apă observate, ne orpim. Udăm în continuare până ce apa curge, efectiv, prin găuri pentru a avea garanţia că a ajuns la toate ramificaţiile rădăcinii. E bine ca procedeul să se repete după 10-15 minute.

Următoarea udare se face după ce suprafaţa solului a avut timp să se usuce. Prin suprafaţa solului nu înţelegem primul strat de particule, ci stratul superior în profunzime, pe o adâncime de aprox. 1-2 cm, în funcţie şi de adâncimea vasului. Acest lucru poate surveni la o zi, la două, sau la o săptămână de la udarea anterioară. De aceea, copăceii trebuie inspectaţi zilnic.

Anotimpul este unul dintre acele factori importanţi care influenţează modul de administrare a apei. De primăvară până toamnă, în perioadele de maximă creştere, udarea să fie mai generoasă faţă de iarnă, când nu vom uda deloc, sau vom menţine doar umiditatea, în cazul anumitor specii. De asemenea, vara când temperaturile devin caniculare şi aerul uscat, vom avea grijă să pulverizăm des şi intens. Vara vom uda seara târziu, pentru a menţine umiditatea pe tot timpul nopţii, pe când iarna, vom face eventualele udări dimineaţa târziu, evitând ca îngheţul din timpul nopţii să ne afecteze plantele.

Un alt fator care influenţează modul de administrare a apei este vârsta plantei. Dacă e vorba de o plantă tânără pe care abia o formăm ca bonsai şi lucrăm înca la dezvoltarea anumitor părţi ale acesteia, cum ar fi creşterea în diametru a trunchiului, tabilirea ramurilor principale, etc., vom uda în consecinţă stimulând creşterea. Dacă este vorba de un arbore de 30-40 de ani, deja format şi a cărui formă vrem să o păstrăm cât mai mult posibil, vom uda mai atent, mai cu măsură.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 8 | Vizitatori totali: 265
© 2005 - www.planteonline.ro