Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Fertilizarea livezilor de pomi fructiferi

Administrator | 09.03.2009 | 12:18:00 | Vizualizari: 4204

Fertilizarea livezilor de măr

Pe durata intregii vieţi a pomilor necesarul de elemente nutritive variază in funcţie de vârstă. În plantaţiile tinere mărul are o nevoie de azot ridicată faţaă de neceasrul de potasiu (de 1.5-3 ori mai mult). În plantaţiile de măr au fost obţinute rezultate bune cu doze anuale deîingrăsământ de 120 kg N, 80 kg P2O5 si 40 kg K2O pentru un hectar. Pentru pomii fructiferi, în general, o dată la 2-3 ani este necesară fertilizarea cu gunoi de grajd, 20t/ha.

În anii in care ase aplică gunoiul de grajd nu trebuie să se renunţe la aplicarea îngrăsămintelor minerale, dar dozele vor fi pe jumătate faţă de anii în care nu se apliăa gunoiul de grajd. În primul an de la plantare fertilizarea cu îngrăşăminte minerale se va face prin împrăştierea cu mâna pe benzi cu lăţimea egală cu cea a gropilor de plantare. În fiecare din anii următori lăţimea acestor benzi va fi majorată cu 0,5 m până când, după 3-4 ani, intreaga suprafaţă va fi fertilizată.

Odată cu intrarea pe rod, consumul de poatasiu creşte faţă de cel de azot dar aceasta nu implică o creştere a dozei de potasiu faţă de cea amintită deoarece rezerva solului este satisfăcătoare. Se va acorda însă atenţie dozajului de azot pentru ca depăşirile slăbesc calitatea fructelor şi afectează durata de păstrare.

În livezile pe rod neirigate doza de fertilizare în anii din care nu se administrează gunoi de grajd este de 120 kg N, 100 kg P2O5, 75-80 kg K2O şi se reduce la jumătate în anii în care se aplică gunoi de grajd.

Întreaga cantitate de fosfor, de potasiu si 1/3 din cantitatea de azot se administrează toamna, înaintea arăturii de toamnă. Tot acum se va imprăştia şi balegarul în anii când se face această fertilizare. Împrăştierea îngrăşămintelor a se face pe toată suprafaţa.

Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 4 | Vizitatori totali: 2054
© 2005 - www.planteonline.ro