Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Iernarea citricelor

Administrator | 09.03.2009 | 12:16:02 | Vizualizari: 1302

Citricele necesită şi iarna o îngrijire specială, ca să poată suporta luminoziatatea scăzută.

Incălzirea
Pentru a oferi plantelor condiţii optime, este de mare ajutor un sistem de încălzire cu termostat. Pentru încălzirea saptiului pot fi folositeşsi aeroterme electrice, radiatoare încălzite electric sau încălzirea centrală, prezentă în mai toate casele.

Luminozitatea optimă
Plantele citrice veşnic verzi necesită şi iarna o cantitate corespunzătoare de lumină. Lumina dintr-o seră, grădină de iarnă sau de lângă fereastră este de obicei suficientă. Dacă nu este disponibilă decât o încăpere întunecoasă, ca pivniţa rece sau garajul, este necesară o instalaţie de lumină. Cele mai potrivite sunt tuburile speciale, care dau o lumină albăstruie. Lămpile pot fi atârnate de tavan, la 20-40 cm de plantă. Sub o lampă de 40 W pot petrece iarna cam şase plante de mărime medie. Alături de citrice, aici pot ierna geraniul sau oleandrul. Pornirea şi oprirea, pentru a asigura 12 ore de lumină pe zi, este făcută de un raster special.

Udarea şi fertilizarea
Plantele trebuie udate doar cât este necesar pentru a preveni uscarea completă a substratului. La temperaturile mai mici, ar trebui udate la interval de câteva săptămâni. Ghivecele mai mici trebuie totuşi udate mai des, fiindcă se usucă repede. În lunile de iarnă, plantele se află intr-un fel de pauză vegetativă la noi, şi consumă nutrienţi foarte puţini sau deloc. De aceea, iarna se va administra foarte puţin îngrăşământ sau deloc.

Aerisirea corectă
Pentru iernat este necesară o aerisire potrivită. Plantele ţinute în cameră se mulţumesc cu deschiderea geamurilorlui în timpul zilei (atât timp cât temperaturile nu scad sub 0 grade). Umiditatea relativă trebuie să fie cuprinsă între 40 si 60%. Aerul este foarte uscat în camerele încălzite. De aceea este necerasă umezirea suplimentară a aerului din aceste incăperi. Stropirea plantei cu apă nu este totuşi racoritoare, aceasta masură poate duce la infecţia cu ciuperci. Aerul prea umed, în combinaţie cu temperaturile scăzute şi aerisirea insuficientă poate dăuna plantei, chiar şi într-o seră luminoasă.

Când se apropie primăvara
Cea mai bună perioadă pentru tăierea plantelor este cea dinainte de formarea lăstarilor, de obicei din februarie până în mai. Atunci plantele sunt încă în cameră, din cauza pericolului gerului. Dacă planta se găseşte de mai mulţi ani în acelaşi recipient, această perioadă de după pauza de iarnă este potrivită şi pentru schimbarea ghiveciului şi a substratului. Când plantele încep să crească, primăvara, le trebuie administrat un îngrăşământ universal. Astfel este prevenită mai ales îngălbenirea frunzelor şi ele îşi recapătă culoarea sănătoasă.
Este anotimpul când nopţile pot deveni brusc, foarte geroase. De aceea aerisirile, pe timpul nopţii, vor fi făcute cu precauţie.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 6 | Vizitatori totali: 3461
© 2005 - www.planteonline.ro