Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Sistemele de irigare, un avantaj pentru noi

Administrator | 09.03.2009 | 11:50:54 | Vizualizari: 846

Cei care stau la casă, ar dori ca aceasta să fie înconjurată de pajişte superbă şi de plante cît mai frumoase. Pentru a obţine acest lucru, zonele respective trebuie îngrijite cu foarte mare atenţie, şi udate cu cantitatea exactă de apă şi la timpul potrivit.
Cel mai simplu mod de a uda este să cumpărăm un furtun, racordăm la reţeaua de apă şi putem să irigăm grădina noastră. Dar tot ce este simplu nu înseamnî că este şi cel mai avantajos. Acest sistem are cam multe dezavantaje. Perioada ideală pentru irigare este noaptea sau în zori, dar cred că sînt foarte puţine persoane care în loc să doarmă noaptea, se trezesc şi se apucă de irigat. Un alt dezavantaj este ca prin această metodă nu vom reuşi să împrăştiem apa în condiţii optime, din contra vom "reuşi" crearea a cîtorva bălţi, ceea ce nu este favorabilă plantelor.
Ori de îite ori irigăm, trebuie scos furtunul, racordat la reţea, iar cînd terminăm cu irigarea, furtunul trebuie adunat şi cu aceste lucruri iar pierdem timp din timpul nostru liber. Şi încă nu am vorbit despre faptul, că în timpul irigării, furtunul trebuie să tragem după noi, şi se întîmplă de multe ori, ca prin această manevră, mai ales în grădinile cu flori, să rupem cîteva flori.
Iată doar cîteva dezavantaje enumerate mai sus şi deja se pare că irigarea este un lucru foarte greu de executat. Însă acest lucru nu este adevarat. Spre norocul nostru, au fost inventate sistemele de irigare automate. Faţă de irigarea manuală are multe avantaje. Economisim apă, nu ne mai pierdem nopţiile cu irigare, nu trebuie să rugăm vecinul să ne udă pajistea şi grădina cît timp suntem plecţi in vacanţă, plantele vor primi cantitatea ideală de apă. Un alt avantaj este că sistemele de irigare au aproape toate componentele sub pămînt, nu mai trebuie scos şi adunat furtunul şi nici nu trebuie să stăm şi să pierdem vremea cu irigare.
Să vedem din ce constă un sistem de irigare:
Sistemul electronic de comandă: comandă întregul sistem, realizînd irigarea terenului la timpul potrivit şi cu cantitatea de apă precis stabilită. Sistemul este dotat şi cu un senzor de ploaie cu ajutorul căreia se evită irigarea pe timp de ploaie
Electrovalve:deschide si inchide valva, deci porneşte şi opreşte irigarea. Impulsul de comandă este primită de la tabloul de comandă.
Conducte, prin care apa ajunge la aspensoare. Conductele trebuie puse la o adîncime de 30-35 cm. Pe timpul iernii conductele trebuie golite, dar sînt deja sisteme care pot face automat acest lucru.
Aspersoare: în timpul irigării acestea se ridică automat deasupra solului, iar după încetarea irigării automat se retrag la nivelul solului. În timpul neutilizării acestea nu sînt vizibile, astfel nu ne deranjează la tunsul gazonului, sau
în timpul unui meci de fotbal, cu prietenii.
Tuburi de picurare: sînt conducte aflate la suprafaţă, care au orificii la distanţe egale, prin care cu o intensitate redusă şi presiune mică, picură apa.
Alimentarea cu apă se poate face de la reţea, fîntînă, sau dintr-un bazin pentru captarea apei, sau dacă se află în apropiere un lac sau un pîrîu, şi din acesta. În cazul fîntînii, bazinului, lacului, sau pîrîului, avem nevoie de o pompă, dar merită, fiindcă din aceste surse apa este gratuită.
Funcţionarea unui sistem de irigare este foarte simplă. Apa ajunge în conducte, în urma deschiderii unei valve. Deschiderea valvei se face prin intermediul electrovanei cea ce este comandată de către sistemul de comandă. Apa pătrunde în conducte datorită presiunii reţelei sau pompei. Apa ajunge la aspensoare, acestea se ridică datorită presiunii şi încep irigarea. La terminarea irigării, electrovana închide valva, astfel oprind irigarea. Aspensoarele se retrag automat la nivelul solului.
Mulţi dintre noi ar spune, că un sistem de irigare costă mai mult, decît irigarea cu furtunul. Într-adevăr pe moment costă mai mult, dar costul unui sistem va fi economisit foarte repede, pentru că dacă facem irigarea într-o zi mai călduroasă, pierderea prin evaporaţie poate să se ridice la 60-70%. Prin faptul că, folosind sistemul de irigaţie se poate face irigarea în timpul nopţii, reducem pierderea de evaporare la 10%, astfel economisim apa.
Cu ajutorul sistemului de irigare se poate împrăştia foarte uşor şi erbicide şi insecticide, deasemenea şi soluţie nutritivă.
O recomandare din partea noastră este, ca înaintea instalării unei sistem de irigare, cereţi sfatul unui specialist, deoarece doar un sistem bine proiectat şi instalat, vă poate aduce satisfacţii maxime, atît în grădină cît şi la buzunar.







Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 4 | Vizitatori totali: 481
© 2005 - www.planteonline.ro