Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Substraturi de cultura- clasificarea lor dupa natura lor

Administrator | 15.07.2009 | 12:26:44 | Vizualizari: 1321

Substraturi de cultură- clasificarea lor după natura lor
După natura lor, substraturile de cultură se pot împărţi în trei grupe:
1. Substraturi naturale, tradiţionale sau clasice care cuprind în majoritatea cazurilor componente organice, dar şi minerale. Componentele utilizate frecvent, în diferite proporţii, pentru realizarea cerinţelor optime necesare fiecărei specii de plante sunt: mranita, turba, pământul de frunze, forestier, gunoiul de păsări şi de porcine, nămolurile de la staţiile de epurare, compostul menajer, deşeurile textile, nisipul.
2. Substraturi artificiale, apărute în special în ultimele decenii, provin din prelucrarea industrială a unor roci sau din sinteza substanţelor chimice, derivaţi organici din distilarea petrolului, cum sunt: vermiculitul, perlitul, vata mineralăp, argila expanadată, materiale plastice expandate, materiale plastice expandate, roci vulcanice etc.
3. Substraturi mixte, ce includ în diferite proporţii componente din ambele grupe.


Cunoscând caracteristicile fiecărui material, combinarea lor se poate face diferit în funcţie de cerinţele specifice ale plantelor. În practică se cunosc substraturi de cultură individualizate pentru diferite specii.
Între primele două grupe de substraturi există diferenţe foarte mari.

Substraturile naturale sunt bogate în materie organică cu flora microbiană numeroasă, dar cu structura fizică şi mecanică instabilă. Substraturile artificiale sunt mai uniforme, dar sărace în elemente nutritive şi materie organică şi cu toate că işi menţin o perioadă mai îndelungată structura, ele nu pot fi utilizate fără aplicarea unor soluţii nutritive care să completeze necesarul de elemente nutritive.
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 3 | Vizitatori totali: 2054
© 2005 - www.planteonline.ro