Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Plante utilizate la gătit

Administrator | 13.07.2009 | 08:48:23 | Vizualizari: 1256

Plante utilizate la gătit
Verdeţuri
Dacă bucătărie atunci gătire;
dacă gătire atunci condimente;
dacă condimente atunci verdeţuri.
În ultima vreme plantele aromate au căpătat un rol foarte însemnat între condimente. O bucătăreasă sau un bucătar trebuie să aibă cât mai multe feluri şi cât se poate de proaspete, deoarece plantele proaspăt culese pot condimenta mâncărurile noastre în modul cel mai plăcut. Cele mai proaspete sunt cele crescute în grădină.
Pervazul din bucătărie este locul preferat pentru a creşte câteva plante utilizate la gătit. Cât timp pervazul este bine luminat sau prea cald, ierburile vor creşte destul de bine acolo. Majoritatea varietăţilor de plante aromatice au o talie compactă şi se pretează bine cultivării în ghivece.
La majoritatea plantelor din interior, vârfurile care cresc trebuie rupte regulat, pentru a menţine compacte şi stufoase. Udaţi-le suficient pentru a menţine compostul doar umed, dar aveţi grijă să nu imbibaţi cu apă. Nu urmăriţi ca verdeţurile să fie plante de interior pe termen lung- cel mai bine este să fie înlocuite cu plante noi, de sezon.

Busuioc- Ocimum basilicum
Este o plantă anuală , cu frunze ovate, de un verde-deschis, care are un miros puternic, dulce, cu iz de cuişoare. Florile albe sunt produse vara şi trebuie smulse de îndată ce apar. Are multe varietăţi. Busuiocul este uşor de cultivat din seminţe.

Cimbru- Thymus vulgaris
Frunzele mici ale cimbrului, aşezate pe tulpini subţiri, zvelte, au o aromă tare. Thymus x citriodorus are o aromă de lămâie. Golden King este o varietate atractivă, colorată cu auriu, care constituie o plantă frumoasă de ghiveci.

Dafin- Laurus nobilis
Este o plantă de seră rece, unde va creşste ca un arbuşt, dar indivizii mici pot fi tinuţi pe un pervaz, o perioadă de timp. Frunzele aromate sunt lanceolate, verzi, cu margini dinţate. În zonele blânde, unde iernile nu sunt aşa de lungi, plantele vor supravieţui în exterior tot timpul anului. Plantele de interior vor beneficia de o perioadă petrecută afară, într-un loc adăpostit, în timpul verii.

Măghiran- Origanum majorana
Planta ce formează tufe compacte la nivelul solului, ideală pentru a umple un spaţiu între 2 dale. Măghiranul are frunze mici, ascuţite la vârf, care sunt puţin păroase şi au o aromă picant- dulce. Tulpinile laxe, care se întind, pot fi tăiate, dacă planta devine golasa.

Menta- Mantha spicata
Este o plantă viguroasă şi invadatoare, care ar fi mai potrivit să se cultive în ghivece sau în lădiţe. Frunzele verzi, strălucitoare, lanceolate, cu margini dinţate au un miros puternic, distinct. Existe multe specii diferite de mentă. Oferiţi plantelor din ghivece de creştere, dar udaţi-le mai rar iarna.

Pătrunjel- Petroselinum crispum
Pătrunjelul este probabil cea mai cultivată plantă. Este bi anual, dar este tratată cel mai bine ca anuală şi înlocuită în fiecare anotimp.Specia creată artificial Moss Curled are frunze încreţite. P.c. Italian, pătrunjelul cu frunze de o singură culoare, nu este o plantă atât de atractivă, dar are o aromă mai bună.
Se şstie căa seminţele de pătrunjel germinează lent.

Rosmarin- Rosmarinus officinalis
Este o plantă arbustoida, care depăşeşte devreme spaţiul de pe pervaz, dar frunzele sale au o aromă atât de plăcută încât merită să fie ţinută în casă o perioadă scurtă de timp. Exemplarele mature pot produce flori de un albastru- pal. Rozmarinul trebuie udat rar iarna.

Tarhon- Artemisia dracunculus
Tarhonul este o plantă cu frunze lungi, de un verde-pal cu un miros aparte. Se spune că tarhonul francez este superior celui ruşesc, dar cele două tipuri sunt foarte greu de deosebit visual. Compostul trebuie menţinut umed, dar niciodată îmbibat de apă, dacă frunzele de la bază se îngălbenesc,reduceţi frecvenţa udatului.
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 13 | Vizitatori totali: 3098
© 2005 - www.planteonline.ro