Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Culesul strugurilor

Administrator | 09.03.2009 | 13:34:19 | Vizualizari: 1336

Cu toţii ştim cum se face astăzi culesul. Mai puţin cunoscute sunt obiceiurile din trecut.
Bucuria, entuziasmul, stări legate de culesul strugurilor s-au mai diluat în prezent. Conotaţia comercială tinde să ia locul trăirilor pure, dezbrăcate de presiunea banului.
Dar, aşa cum ştim, nici olimpiada nu mai are foarte multe în comun cu spiritul dominant curat din antichitate. Şi pentru că veni vorba de antichitate: în acele vremuri, pe perioada recoltării strugurilor, problemele erau amânate şi toată lumea se bucura de darul zeilor. Conducătorii se duceau în podgorii, elevii luau vacanţa, procesele erau suspendate, însuşi împăratul părăsea capitala pentru a se alătura sărbătorii viilor(!).

În arsenalul ludicului se amestecau glume, dansuri, strigături (chiar cu adresa la stăpân). Drojdia se folosea pentru mascarea unor actori improvizaţi care încropeau scene de teatru.
Aţi auzit probabil cu toţii de sărbătorile dionisiace ale atenienilor sau de vinaliile romane. Jupiter, Minerva şi Vanus erau cei trei zei cărora li se aduceau libaţii
la rimăvară - la înfloritul viilor - şi la toamnă, mai precis în octombrie - la recoltă.
Pentru a veni în ajutorul celor care îngrijeau viile, Platon scria că începerea culesului să nu se facă înainte de sfârşitul lunii august.
Plinius critica tendinţa unor viticultori de a culege strugurii prea timpuriu sub motiv ca "acesta este dezavantajos pentru păstrarea vinurilor".
Oricum, romanii practicau deja culesul în trei etape succesive. Ultima etapă şi cea mai târzie era asociată obţinerii vinului cel mai bun.
Astăzi, putem demonstra ştiintific că acumularea de zahăr stă la baza unei alcoolemii suficiente, dar pe atunci, doar experienţa modifica "tehnologia" obţinerii unui vin de calitate.

Lipsa unor instalaţii de refrigerare a strugurilor, prezente astăzi la toţi producătorii care se respectă, era suplinită de un program riguros de cules.
Dimineaţa, după ce se ridica roua şi mult după prânz, cînd soarele nu mai încălzea strugurii. Aceştia din urmă erau doriţi şi pentru consumul ca atare. De aceea apăruseră mai multe metode de păstrare peste iarnă. Unele dintre cele mai interesante erau îngroparea strugurilor în praf de gips sau, aşezarea lor în oale de lut închise ermetic cu smoal. Şi în Dacia era firesc să regăsim parte bună a acestor obiceiuri.

Mai apoi, creştinismul a dat noi înţelesuri viei şi vinului. La 27 septembrie, de Christovul viilor, boierii şi chiar domnitorii se mutau 8-10 zile în casele din podgorii. Aceeaşi atmosferă de sărbătoare stăpînea proprietarii şi culegătorii.
Acum este perioada culesului. Cel puţin în aglomeraţia urbană - nimic nu aminteşte de voia bună - pe care, într-un fel, aveam datoria să o transmitem mai departe.
Dar, de fapt, noi ce culegem?






Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 12 | Vizitatori totali: 536
© 2005 - www.planteonline.ro