Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Citricele - izvor de savoare şi sănătate

Administrator | 09.03.2009 | 13:33:30 | Vizualizari: 1329

Strămoşul plantelor citrice şi patria lor nu sunt cunoscute nici până astăzi. În opinia multor cecetători, plantele citrice provin din Asia de Sud-Est, mai probabil în regiunea prehimalaiană sau din Arhipelagul malaiezian.

Au ajuns în Europa probabil în jurul anului 1500, navigatorii portughezi au adus cu ei fel de fel de citrice dulci din India şi China. Înaintea lor, arabii aduseseră deja citricele acre sau amare. Una dintre specii cultivate era Citrus medica, cunoscută prin intermediul incursiunilor războinice ale lui Alexandru cel Mare şi numită de greci “mărul persan” sau
de Romanii “ leac” au cultivat citricele în Italia. La evrei, încă de timpuriu, soilu Etrog, Citrus medica, a servit unor scopuri religioase.

Citricele sunt fructe cu o mare valoare gustative şi nutritive care pot fi prelucrate în multitudine de moduri. Gustul dulce, dulce-acrişor sau acru este dat, în primul rând, de conţinutul în glucoză, fructoză şi zaharoză, de acidul citric, acidul tartic şi cel malic, ca şi de diverse substanţe aromatice. Pulpa fructelor conţin o mulţime de minerale necesare ca: fosforul, fierul, precum şi circa 14 vitamine, ale căror concentraţie variază în funcţie de soi. Astfel, conţinutul mediu de vitamina C al lămâii este de 44 mg/100g de suc, al portocalei este de 59 mg/100 g. Citricele mai conţin vitamina A, complexul vitaminic B, vitaminele E şi P ca şi diverse alte elemente necesare vieţii.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 5 | Vizitatori totali: 768
© 2005 - www.planteonline.ro