|
Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
|
|
Cenuser
|
Vizualizat de 1377 ori. |
|
Nume (ro):Cenuser Nume (lat):Ailanthus altissima Subtip:Arbori Cod: - Origine(ro):areal natural in China si Coreea, la 0-2000 m altitudine. In Europa a fost introdus in 1740, in Paris, de catre un misionar iezuit. In Philadelphia a fost introdus de catre William Hamilton in 1784. Forma(ro):Este un arbore de 15-30 cm, cu scoarta cenusiu deschisa, neteda. Frunza(ro):Frunzele alterne, imparipenat compuse, mari, lungi de 45-60 cm, cu 11-25 foliole petiolate, ovat lanceolate de 6-12 cm lungime, late de 2,5-4 cm. Prin zdrobire frunzele emit un miros neplacut. Flori(ro):Florile poligame sunt grupate in panicule terminale, laxe, si sunt formate din 5 sepale, 5 petale verzi galbui, mici, pe partea interioara paroase, androceu din 10 stamine dispuse pe doua cercuri, gineceu monocarpelar superior, Fruct(ro):Fructul este format din 1-6 samare (nucule aripate). Necesitati(ro):Sensibil la ingheturi; tolereaza seceta, poluarea atmosferica. Prefera soluri afanate si profunde, expozitii insorite. Mod de folosire(ro):Specia poate fi utilizata pentru fixarea taluzelor si a pantelor, a terenurilor degradate. |
|
Proprietati:
|
Detalii: |
Cultivat si salbaticit in intreaga tara, pe locuri virane, prin curti, la marginea satelor, a padurilor insorite, pe soluri usoare.
Importanta farmaceutica prezinta scoarta, Ailanthi cortex, ce contine oleorezine, mucilagii, saruri minerale, esente aromatice. In medicina populara, pudra obtinuta din scoarta era folosita pentru tratarea diareei, dizenteriei, helmintiozei. Rezinele au actiune revulsiva.
Lemnul alb galbui, desi se lucreaza bine, are utilizari limitate, fiind moale, putin durabil si casant. Specie melifera, avand un potential de productie de 300 kg/ha/an.
|
|
|
|
Decembrie
Balcoane şi terase Vasele din teracotă care rămân afară iarna trebuie aşezate pe scânduri sau pietre, astfel încât apa să se poată scurge deoarece în caz contrar aceasta ar putea să le spargă prin îngheţ. |
|