Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Plante de Exterior - Semanare, plantare, proiectarea stancarimii, fertilizare

Administrator | 09.03.2009 | 10:29:19 | Vizualizari: 1137

Seminte-daruitori de viata.

Exista multe metode de inmultire a plantelor de apartament, dar cele mai frecvent utilizate sunt cele vegetative si cele generative. Insa inmultirea vegetala la multe dintre aceste flori nu este posibila. Este folosita la plantele care nu aduc seminte in conditiile noastre, sau procentul de germinatie este foarte mica. O alta modalitate de reproducere este semanarea, adica reproducerea generativa (sexuala).

Se poate folosi foarte bine la majoritatea plantelor anuale si bianuale. Plantele anuale sunt foarte des utilizate in gradinile din jurul caselor, in locurile publice si chiar in casele noastre. Avand principalul avantaj ca infloresc in continu, pana la sfarsitul toamnei.

Pentru a ne satisface dorinta de a crea ceva frumos, o putem face prin semanare. In comert se gasesc o multime de soiuri de seminte de flori anuale, foarte decorative, cum ar fi: petunii, creasta cocosului, floare de piatra, salvia, etc.

Unele plante canoase pot fi reproduse cu rezultate bune pornind de la seminte pe care le puteti obtine din fructele care se formeaza dupa inflorire.
Cand si unde insamantam?
Majoritatea semintelor trebuie semanate primavara, intre martie si mai, perioada optima fiind indicata pe ambalajul comercial. Se pot utiliza diverse tipuri de recipiente pentru semanare: tavi de teracota sau plastic, ladite de diferite marimi, compartimentate in celule patrate sau rotunde. Deoarece semintele sunt foarte delicate la daunele provocate de ciuperci, este recomandat curatirea lor inainte de folosire. Toate recipientele folosite pentru insamantare , chiar daca este vorba de cele care nu aveau ca destinatie principala aceasta operatie (de exemplu, cofrajele de oua, borcanele pentru iaurt), trebuie sa aiba pe fund gauri, deasupra carora se vor aseza cioburi de teracota sau argila poroasa, pentru a favoriza scurgerea apei in exces. Umpleti recipientul cu compost pana la 1,5-2 cm de la margine. presati delicat, apoi imparrastiti semintele uniform. Daca le semanati prea des, plantutele au tendinta de a creste firave si subtiri. Semintele de dimensiuni mari sunt mai usor de plantate la distante corespunzatoare, in timp ce, pe cele mici (de exemplu, cele ale begoniei) sunt indicate sa le amestecati cu putin nisip, astfel incat sa le puteti imprastia mai uniform. Semintele mai mari trebuie acoperite cu un strat subtire de compost si presat delicat cu un lemn plat ( planseta, fund de lemn). Din contra, semintele de mici dimensiuni nu trebuie acoperite cu pamant, ci numai apasate usor. Udati cu grija, folosind un pulverizator sau o stropitoare cu o rozeta foarte fina. Dupa ce recipientul este umed dar nu ud, acoperiti cu un capac de sticla sau cu o folie de plastic transparent, pentru a tine umiditatea potrivita. In timpul germinatiei necesita temperaturi mai ridicate. Asezati-l intr-un loc calduros ( de exemplu, in bucatarie pe dulap) , fara a-l expune direct la soare.
Rasarirea poate sa varieze de la cateva zile pana la trei saptamani, in functie de plante, de prospetimea semintelor si de caracteristicile ambientului. De aceea trebuie sa supravegheati recipientul incepand din a 3-a, 4-a zi de la semanare. Daca observai ca se formeaza prea mult condens care ar putea cauza putreziri (imediat ce au aparut primele plantute),se recomanda aerisirea prin indepartarea foliei sau sticlei. Neaparat trebuie asezat intr-un loc mai luminos, (dar protejate de razele directe ale soarelui), deoarece plantuta isi incepe activitatile de fotosinteza.
Repicarea rasadurilor din ladite in ghivece separate se face la doua-trei saptamani de la rasarire(in functie de planta) pentru a asigura conditii optime de crestere.



Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 10 | Vizitatori totali: 2927
© 2005 - www.planteonline.ro