Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Mai

Administrator | 21.09.2009 | 08:31:18 | Vizualizari: 1531

Balcoane şi terase
Pentru florile de vară din balcoane şi terase sezonul în aer liber începe după 10 mai. Se plantează cutiile, vasele suspendate şi platourile.
Plantele de pe pervaz trebuie mutate. Plantele în hârdaie se pot expune la soare.
În această perioadă este importantă fertilizarea. Până la sfârşitul lunii încă mai pot fi semănate florile de vară în aer liber. Muşcatele în hârdaie se scot afară după mijlocul lui mai.
Pentru asigurarea umbrei şi pentru protejarea spaţiului privat de priviri indiscrete trebuie alese plantele anuale (de ex. glicina, cobaea, vicia, eccremocarpus, convolvulvus, thunbergia sau călţunaşi căţărători), care cresc foarte repede pe un grilaj şi sunt foarte parfumate.

Grădini ornamentale
În luna mai, pe vreme uscată trebuie udat din abundenţă tot ce se plantează în primele luni ale anului. Buruienile trebuie îndepărtate iar în locul lor se acoperă solul cu pătură vegetală.
În această perioadă trebuie semănate plantele bienale (de ex. garoafe, alcea) şi floarea soarelui.
Plantele anuale de vară se plantează după 10 mai, pe cât posibil într-o zi acoperită, astfel încât plantele tinere să nu fie expuse imediat la acţiunea directă a razelor soarelui.
Daliile şi gladiolele trebuie plantate în locuri însorite iar la plantele înalte trebuie montat un arac.
Arbuştii trebuie legaţi cu flori colorate, astfel încât să crească agăţaţi de suport şi să nu cadă. Tulpinile noi ale plantelor lemnoase agăţătoare trebuie legate.
Exemplarele ofilite de rododendron trebuie detaşate cu atenţie, astfel încât să se poată dezvolta noi locuri de înflorire. De asemenea se tund inflorescenţele de liliac.
Florile ofilite ale lalelelor şi narciselor trebuie tăiate sub noduri. Mai întâi trebuie îndepărtate tijele şi frunzele. Acestea se îndepărtează când sunt îngălbenite şi pot fi uşor detaşate. Nici frunzele celorlalte plante cu bulb nu trebuie îndepărtate prea repede.
Trandafirii trebuie îngrăşaţi la sfârşitul lunii mai cu îngrăşământ special şi trebuie udaţi abundent.
În această perioadă gazonul creşte intens şi de aceea trebuie tuns săptămânal. Pentru a creşte uniform trebuie tuns alternant, întâi longitudinal şi apoi transversal. Acesta este de asemenea luna optimă pentru pozarea de gazon nou.
Gazonul trebuie udat până creşte uniform.

Grădini de legume şi zarzavat
După 10 mai trebuie plantate răsadurile de roşii, castraveţi, ardei, ţelină şi spanac de Noua-Zeelandă.
În locurile adecvate, calde plantează ardei, vinete, pepeni galbeni, anghinare.
Fasolea pitică şi fasolea de arac, sensibile la ger, trebuie plantate numai după această dată. Ardeii şi porumbul se pot fi semăna direct în aer liber. Însămânţările succesive de salată asigură recoltele curente.
În mai se sădesc conopida, broccoli şi varza creaţă; acestea din urmă se pun ca răsad în pământ.
Cicoarea târzie trebuie însămânţată la mijlocul lunii mai. De la început solul trebuie săpat regulat între rândurile de plante pentru a preveni apariţia buruienilor. Contra dezvoltării acestora ajută şi acoperirea cu un strat de resturi vegetale.

Livezi
În mai, pomii fructiferi trebuie stropiţi. În zona circulară din jurul pomilor fructiferi trebuie aplicat compost. În loc de a acoperi cu scoarţă de copac se pot semăna călţunaşi sau gălbenele.
Stratul vegetal de sub tufele cu boabe trebuie completat permanent.
Straturile de căpşuni trebuie aşternute cu paie sau rumeguş, astfel încât fructele să nu putrezească la umezeală.
În mai începe recoltarea agrişelor şi a căpşunilor.


Plante acvatice
Plantele acvatice pot fi puse acum în iaz.






Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 13 | Vizitatori totali: 532
© 2005 - www.planteonline.ro