Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Să colectăm flori de tei

Administrator | 09.03.2009 | 12:46:45 | Vizualizari: 1027

Din iunie, de departe se simte mirosul delicat a florilor de tei. Este foarte important ca să ştim de pe care specie de tei putem colecta flori, pentru ceai şi ce efect curativ au.
Tei inflorescentele cu sau fără bractee recoltate la începutul înfloririi de la cele trei specii. Florile speciei T. tomentosa, în număr de 5-10 (15) sunt mai scurte decât bracteele. Bracteele sunt sesile sau scurt pedunculate, de 8-10 cm lungime, 1,5-2 cm lăţime, eliptice sau lanceolate cu faţa inferioară des stelat tomentoase (vizibil cu lupa). Culoarea bracteei este verde - deschis, având nervura mediană concrescută cu pedunculul inflorescenţei pâna la jumătatea ei.
Flori galbene - aurii cu 5 sepale verzi - gălbui, caduce, stelat tomentoase; 5 petale libere şi spatulate şi 5-11 parapetale (staminode) mai scurte decât petalele. Petalele şi parapetalele sunt mai groase decât la celelalte specii. Staminele 50-80 formează 5 grupuri. Ovarul oval, tomentos, pistilul terminat cu un stigmat globulos, cu 5 lobi.
Florile speciei T. cordata, în număr de 3-9 (16), sunt dispuse în inflorescente erect divergente sau întinse orizontal. Bracteele mai scurte decât la specia anterioară, de cca 6 cm lungime şi 1-1,5 (3) cm lăţime, sunt eliptice sau lanceolate, membranoase, glabre pe faţa superioară, cu peri mari pe cea inferioară, reticulat nervate, cu marginea întreagă.
Culoarea bracteei este galbenă - verzuie, are nervura mediană concrescută cu pedunculul florar până la jumătatea inferioară. Florile galbene, cu diametrul de aproximativ 1 cm caliciul cu 5 sepale libere, ovale caduce, corola cu 5 petale libere, glabre, spatulate şi subţiri. Staminele în număr de 30, 40 formând 5 grupuri, au filamentele lungi si subţiri, purtând câte 2 antere galbene; ovar super, ovoid, acoperit cu peri, pistil prevăzut cu un stigmat globulos cu 5 lobi. Florile speciei T. platyphylos, în număr de 3 (9), sunt dispuse în inflorescente nutante. Sepalele sunt lungi până la 6 mm, petalele până la 8 mm, ovat - oblongi, gălbui. Nu au parapetale. La toate speciile mirosul este specific, aromat, gustul dulceag uşor astringent, mucilaginos. Florile de la specia T. tomentosa au mirosul mai pronunţat.
Mirosul plăcut al florilor de tei se datorează prezenţei farnesolului, alcool sescviterpenic aciclic. În florile de tei au fost puse în evidenţă o serie de flavonozide derivând de la cvercetol şi kempferol şi care explica unele din proprietăţile farmacodinamice ale produsului.Între acestea, tilirozida este 3-(p-cumaroil)-glucozida kemferolului. În afară de substanţele descrise, în florile de tei se găsesc şi zaharoza, taninuri galice şi catehice (acidprotocatehic şi elagic) cantităţi reduse de fraxozida şi esculozida, o saponină nehemolitica care este un produs triterpenic identic cu taraxerolul, denumit tiliadina şi alături de acesta acetatul de b-amirenol.
Inflorescenţele datorită uleiului volatil au acţiune neurosedativă şi antispastică; datorită mucilagiilor reduc inflamaţiile căilor respiratorii. Datorită acestor proprietăţi florile de tei sunt utilizate ca sedative nervoase, în insomnii şi ca expectorant în bronşite. Acţiunea sedativă poate fi utilizată şi la copii mici sub forma de băi cu flori de tei. Intră în compoziţia ceaiului calmant, ceaiului calmant împotriva tulburărilor cardiac, ceaiul pectoral 2, în ceaiul sedativ şi sudorific, la prepararea apei de tei şi în compoziţia unor preparate magistrale.








Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 7 | Vizitatori totali: 890
© 2005 - www.planteonline.ro