Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Martie

Administrator | 21.09.2009 | 07:52:36 | Vizualizari: 1647

Plante de Exterior
Taierile

Taierea arborilor si arbustilor ornamentali


Taierile sunt operatiuni tehnice care au drept scop reducerea sau suprapunerea anumitor parti dintr-o planta cu scopul de a modifica cresterea naturala sau de a le dirija seva in alta parti ale coroanei, pentru a putea indeplini anumite functii.

In linii mari, se uramreste prin taieri realizarea unei anumite forme si asigurarea abundentei infloririi.

Taierile se fac in doua epoci: in repaus vegetative si in perioada active de vegetatie. Prima se mai numeste taierea de iarna, iar a doua, taierea de vara.

Taierile de iarna, se executa incepand din luna noiembrie si pana la luna martie, cu exceptia perioadelor foarte reci. Taierile de vara se efectueaza din momentul intrarii plantelor in vegetatie si pana la incheierea ei. In mod frecvent, peisagistii efectueaza taierile mai mult in perioada de vegetaite deoarece in timpul iernii marea majoritate a arborilor si arbustilor foiosi sunt lipsiti de frunzis, fapt pentru care se poate vedea cu usurinta ce muguri este diferita.

Facand acesta taieri mai devreme, respective dupa o scurta perioada de timp de la intrarea plantelor sa-si dezvolte in timpul iernii muguri slab dezvoltati, pentru ca in primavara, acestea sa porneasca cu toata vigoarea.

In perioadele foarte friguroase din timpul iernii taierle se suspenda, deoarece calitatea lucrarii nu este corespunzatoare.

Acum se taie pomii fructiferi

Pentru multi pomi fructiferi, precum merii si perii, iarna este un anotimp foarte potrivit pentru lucrarile de taiere.
Dupa ce puietii au implinit un an trebuie inceputa taierea pedagogica. Indepartati toti lastarii care pot reprezenta un al doilea varf si care fac concuranta tulpinii. Toti lastarii inghesuiti si care cresc spre interior trebuie indepartati, ca si crengile care cresc vertical.

Odata cu sfarsitul iernii vine si vremea taierii de intinerire a merilor si perilor foarte batrani. Insa acum trebuie sa procedati cu grija si in fiecare an sa indepartati cel mult o patrime din coroana. In primul an este de ajuns sa inlaturati crengile moarte sip e cele bolnave, precum si lastarii care cresc oblic in sus. Crengile lungi, cele pe care se formeaza fructele, trebuie scurtate doar. Principiu de baza: lastarii slabi se taie puternic, iar cei robusti foarte putin. Crengile batrane, care atarna foarte mult si sunt ramificae, pe care s-au copt deja destule fructe, se scurteaza, de asemenea, pana la un lastar mai tanar, cu forma orizontala.

Pomii care fac fructe cu samburi, precum ciresii si visinii, se taie mai degraba imediat dupa culesul fructelor vara.Afanare a solului


Plante de Interior
Taierea de scurtare a plantelor, ciupire pentru plante tinere

Taierile, ruperea, ciupirea, tunderea


Taierile este o lucrare de ingrijire specifica plantelor cu crestre arbustiva, dar nu numai, la care tulpinile si ramificatiile au un grad mai mare sau mai mic de lemnificare. Ea se executa in fiecare an sau la 2-3 ani.
Daca planta devin dezordonata, li se poate imbunatati aspectul prin tundere; primavara este perioada cea mai buna.

Lucrarea consta in primul rand in taierea de la punctele de insertie a ramurilor si lastarilor care nu corespund ca pozitie, vigoare, stare de sanatate si apoi, in scurtarea cu 1/3 pana la 2/3 a lungimii celor care au ramas pe planta. Pentru executarea lucrarii sunt necesare foarfeci si bricege. Taierea de scurtare se aplica la 3-5 mm deasupra unui mugure care, pe cat posibil, sa priveasca spre in afara plantei.

Epoca optima de taiere este primavara devreme pentru majoritatea plantelor de camera cu inflorire abundenta din primavara pana toamna, care formeaza plantelor de camera cu inflorire abundenta din primavara pana toamna, care formeaza flori pa lastarii tineri, ai anului in curs, ca de exemplu: Hibiscus, Beloperone, Abutilon, Pachystachys. Tot primavara, dar dupa inflorire, se fac taierile la plantele de azalea si hortensia, la care mugurii floriferi se formeaza catre sfarsitul verii, deci lastarii rexultati dupa taiere trebuie sa aiba timp sufficient sa creasca sis a capete un anumit grad de maturitate, pentru a fi capabil sa initieze muguri florali. Plantele arbustive decorative prin frunze se taie fie primavara, fie toamna devreme.

La plantele tinere in plina crestere vegetative se executa deseori ciupirea varfuruli de crestere, fie numai a tulpinii principale, fie si a lastarilor secundari, uneori si tertiari, cu scopul de a stimula ramificarea si lastarirea plantelor pentru obtinerera de tufe dense. Lucrarea se executa cu mana. Rar se foloseste briceagul sau bisturiul. Important este ca pe plnta sa ramana o portiune cu 4-6 muguri care sa asigure lastarirea . La unele specii, plantele sunt pus si simplu tunse, pentru a li se da posibilitatea sa formeze lastari multi si porniti cat ma de la baza ei.


Unelte
Cazma, briceag de altoit copulator, cosor, foarfeca de arbori, foarfeca gradinaTorent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 16 | Vizitatori totali: 8007
© 2005 - www.planteonline.ro