Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Oregano

Administrator | 09.03.2009 | 13:45:25 | Vizualizari: 1474

Oregano (Origanum vulgare)

Alte denumiri populare: sovarf, broasca, budeana, dost, ferastau, majoran, milot, stropan, trifoiste, busuioc-de-padure, busuiocul-feciorilor, maghiran-salbatic, poala-Sfintei-Marii.

Descriere:
Sovarful este o planta perena, inalta de 30-60 cm, cu tulpina in 4 muchii, verde, uneori rosietica, acoperita cu peri, lemnoasa si ramificata la partea superioara.
Frunzele sunt opuse, scurt petiolate, de forma ovala, aproape glabre, cu marginea intreaga sau usor dintata. Privite in zare se observa puncte transparente (celule cu ulei eteric). Florile au culoare purpurie, rareori albe, reunite in buchete la varful tulpinii si al ramurilor. Florile sunt inconjurate de bractee cu marginea de culoare purpurie. Infloreste incepand din iulie pana in august. In flora spontana creste prin fanetele din regiunea de dealuri si de munte.

Sovarful este folosit mai ales la prepararea mancarurilor italienesti. Impreuna cu busuiocul da aroma caracteristica bucatariei italiene.
Ca planta medicinale este cunoscuta de sute de ani pentru efectele sale antispastice, antiinfectioase si calmante. Se foloseste in bolile aparatului respirator manifestate prin bronsita, tuse si in boli de stomac.
Cultivare:
Ca metoda de inmultire, pentru o cultura noua se poate folosi insamantarea directa sau producerea de rasaduri, iar in cazul culturilor existente se practica despartirea tufelor. In gradina cea mai potrivita metoda este obtinerea rasadurilor si plantarea acestora in straturi sau ghivece.
Recoltarea frunzelor se face inainte de inflorire. Frunzele se usuca in locuri curate, umbroase si aerisite. Frunzele uscate se pastreaza in pungi de hartie sau borcane cu culori inchise.Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 10 | Vizitatori totali: 370
© 2005 - www.planteonline.ro