Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Leusteanul

Administrator | 09.03.2009 | 13:44:31 | Vizualizari: 1307

Leusteanul (Levisticum officinale ) se cultiva pentru frunzele si semintele sale intrebuintate in arta culinara. Este o planta perena de cultura, originara din sudul Europei. Este cunoscuta si folosita din cele mai vechi timpuri.
Descriere:
Planta este glabra, robusta, lucitoare si atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Toate partile plantei prezinta o aroma specifica. Subteran, prezinta un rizom gros (uneori ramificat) ce se prelungeste cu o radacina pivotanta. Florile sunt de culoarea galbena - deschis, dispuse in umbrele. Infloreste in perioada iunie - august.

In vremurile recente, virtutile terapeutice ale leusteanului au fost complet ignorate, fiind considerat un simplu zarzavat. Aceasta pana de curand, cand studii farmacologice facute in Italia, Turcia si Spania au aratat ca leusteanul, nelipsitul zarzavat din traditionalele borsuri romanesti, este mai degraba planta medicinala decat condiment.

Principiile active pe care le contine au o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin si a celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca aliment.
Cultivare:
Leusteanul se poate cultiva in gradina sau in ghiveci. Se inmulteste prin semanare directa, prin rasad sau prin divizarea tufelor. Epoca de samanat este primavara devreme sau toamna. Are pretentii moderate fata de sol. Frunzele se pot recolta dupa nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pot pastra astfel tot timpul iernii, in saci de panza sau borcane.Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 17 | Vizitatori totali: 3535
© 2005 - www.planteonline.ro