Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Alun turcesc

Vizualizat de 1613 ori.
Enlarge Picture
Enlarge Picture

Nume (ro):Alun turcesc Nume (lat):Coryllus colurna Subtip:Arbori Cod: - Origine(ro):Sud-estul Europei, Asia Mica Forma(ro):Este un arbust relativ pitic, cu inaltimea de circa 3-5 m, cultivat in regiunea Abhazia din Turcia, la o altitudine care nu depaseste 750-800 m. Frunza(ro):are frunzele de forma ovala, cu perisori fini pe partea inferioara, iar florile sale (de ambele sexe) se gasesc in acelasi arbust. Flori(ro):Florile barbatesti au aspect de ciorchini alungiti, iar cele femeiesti par a fi niste cosulete minuscule greu perceptibile. Acestea din urma sunt fecundate prin imprastierea pole­nului, de vant si astfel ia nastere fructul care este de fapt aluna. Peta­lele acestor flori, formeaza la randul lor caliciul, compus din frunze subtiri dantelate, in interiorul caruia se dezvolta fructul. Fruct(ro):Alun inconjurat de involucru, cca. de lungimea achenei. Necesitati(ro):Necesita locuri insorite si calde, rezista la seceta medie. Mod de folosire(ro):in parcuri, langa drumuri.
Proprietati:
Detalii:
In Turcia culesul alunelor se face incepand cu sfarsitul lunii iulie si pana la sfarsitul lunii august. Alunele sunt culese atunci cand coaja acestor fructe capata o coloratie caracteristica si invelisul lor (caliciul) devine brun. in aceasta etapa miezul alunelor se afla in stare de trecere de la o coacere "ceroasa" la coacerea "completa" (cand alunele se desprind cu usurinta de invelisul lor), in timpul recoltarii alunele se culeg cu acest invelis si se asaza in gramezi pe platforme curate din beton, expuse la soare, unde se produce mai intai o incingere si apoi o fermentare a acestor fructe. Pe parcursul acestui proces de fermentare, substantele tanante si produsele lor de descompunere trec din invelis in coaja si din aceasta cauza miezul capata gust, iar coaja alunei, culoare. Mai departe, alunele sunt scoase din invelisul lor si uscate la soare pana la un continut in umiditate de 5-6%.