Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Primăvara în livadă

Administrator | 09.03.2009 | 13:04:07 | Vizualizari: 1488

Nimic nu poate concura cu aroma unui fruct proaspăt cules din livadă. Pe lîngă gust, fructele conţin mai multe vitamine şi elemente necesare pentru corpul uman. Din această cauză, majoritatea oamenilor au în grădină mai mulţi pomi fructiferi. Cele mai răspîndite fiind mărul, prunul, parul, cireşul şi vişinul.
Plantarea pomilor nu este suficientă pentru obţinerea produsului. Pentru obţinerea unei recolte sînt necesare cîteva procese de întreţinere.
Majoritatea lucrărilor se fac primăvara. Primul pas recomandat este să ne facem un plan. Este important să procurăm din timp soluţiile şi sculele necesare pentru întreţinerea livadei. Deasemenea este important verificarea şi repararea utilajelor ce vom folosi în cursul anului. În februarie putem să ne apucăm de tăierea la rod a mărului, a coacăzei şi zmeurei, cu condiţia ca temperatura să ne permită. Se poate aplica şi prima pulverizare împotriva microbilor şi insectelor dăunătoare. În martie se poate face îngrăşarea şi prelucrarea solului. Deasemenea primăvara este perioada cînd se poate da cu var pe trunchiul pomilor, pentru a preveni bolile.
Cel mai important proces este tăierea la rod. Poate fi făcut în mai multe feluri, în funcţie de rezultatul dorit. Se poate face prin tăierea ramurilor pînă la baza, iar rezultatul se va vedea în cantitatea recoltei. Se poate face prin tăierea parţială a ramurelor,cea ce favorizează creşterea vegetativă a plantei. Este recomandat ca crengile mai vechi de patru ani să fie tăiate, pentru întinerirea părţii roditoare.
Este foarte important şi momentul tăierii la rod. Se poate face tăierea la rod a părţii lemnoase şi a părţii verzi.Tăierea la rod a părţii lemnoase se face în perioada de repaus a pomului.Trebuie avut însă grijă ca temperatura să nu fie foarte scăzută, pentru că se poate îngheţa pomul.Tăierea părţii lemnoase ajută la creşterea vegetativă a plantei, iar tăierea părţii verzi, stopează creşterea. Întrebarea este că dacă sînt lucruri contrare, de ce trebuie făcute amîndouă. Deja ştim de ce trebuie făcut tăierea părţii lemnoase. Perioada de tăiere a părţii verzi se face în timpul cît se dezvoltă coroana pomului. Părţile care nu aduc roade, trebuie scurtate pentru a nu aspira substanţele nutritive de la părţile productive. Deci prin tăierea părţilor verzi, reuşim să asigurăm o cantitate mai mare de substanţă nutritivă părţilor productive.
Tăierea la rod se foloseşte şi pentru a rării coroana, pentru a asigura intrarea razelor solare şi la fructele aflate în interiorul coroanei.
Tăiarea la rod pentru măr, este recomandat cînd încep să se deschidă mugurii şi ţine pînă aceştia se deschid în totalitate.Tăierea părţii lemnoase se face şi în perioada iernii şi poate fi folosit pentru întinerirea părţii productive şi pentru determinarea cantităţii şi mărimii produsului.Tăierea de vară se face din a doua parte a lunii august, şi se termină cu două săptămîni înaintea culesului.
La pere situaţia este un pic altfel. La soiurile la care cresc ramuri lungi (Bosc, Clapp, Diel), este obligatoriu tăierea la rod. La soiurile la care coroana este prea densă (Vilmos,Hardenpont) este nevoie de rărirea coroanei. Ramurele sub 10 cm se păstrează, fiindcă din acestea cresc părţile producătoare. În iulie, cînd ramurile verzi sînt de grosimea unui creion, tăiem pînă rămîn 2-3 frunze pe ea. Ramurele mai subţiri vor fi tăiate în luna VIII-IX. Prin acest lucru ajungem la înmulţirea zonei productive.
Cireşele se taie la rod pe la sfîrşitul primăverii, Înaintea deschiderii mugurilor.Cireşele se poate infecta în urma rănilor, dacă se află într-o perioadă ploioasă. Pentru a evita infectarea, tăierea să facem într-o perioadă uscată.Tăierea părţilor verzi se face după recoltarea rodului, pe la începutul lunii august. S-ar putea să avem nevoie şi de tăiere pentru a rări coroana. Deasemenea este recomandat, ca crengile mai vechi de patru ani să fie tăiate, pentru întinerirea părţii productive.
La vişine, la creşterea coroanei, trebuie avută mare grijă la înălţimea trunchiului, deoarece trunchiul înalt reduce cantitatea rodului. Înălţimea optimă a trunchiului se situează în jurul a 90 cm. În funcţia solului trebuie făcut o tăiere mai pronunţată anual sau din doi în doi ani. Crengile puternice şi lungi, trebuie tăiate anual, pentru a ajuta ramificarea pomului. Atenţie însă, la tăierea la rod pentru vişine şi cireşe nu trebuie să exagerăm, pentru că duce la îndesarea excesivă a coroanei.
Dacă aceste reguli fundamentale sînt respectate, vom observa ca pomii noştri vor aduce roduri mai multe şi mai bune calitativ. Nu uitaţi, orice produs intreţinut corespunzător asigură un gust mai plăcut şi este mult mai sănătos.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 7 | Vizitatori totali: 3432
© 2005 - www.planteonline.ro