Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Orhidee

Administrator | 09.03.2009 | 12:26:27 | Vizualizari: 1189

Familia orhidaceae, cea mai mare familie a regnului vegetal, cuprinde aproximativ 750 genuri, 25 000-30 000 specii şi zeci de cultivăruri. Botaniştii apreciază că încă mai apar specii noi ca urmare a încrucişărilor care au loc în habitatul natural sau în laboratoare. Arealul foarte larg de răspândire demonstrează capacitatea de adaptare a indivizilor aparţinând acestei familii, explicabil prin marea divesitate a speciilor.

La majoritatea speciilor, vegetaţia intensă începe primăvara, când se poate interveni cu lucrarea de transplantare dacă aceasta se impune a fi făcută.
Atunci când membrele verzi ale pseudobulbilor devin cenuşii se începe conducerea plantei spre perioada de repaus prin diminuarea udărilor şi scăderea temperaturii. La sfârşitul repausului, când reapar frunze noi, se intensifică udarea şi se ridică temperatura.

Repausul se desfăşoară în sezoane diferite în funcţie de specie. De exemplu la Vanda, Oncidium, Odontoglossum este vara iar la Phalaenopsis şi Coelogyne are loc primăvara dupa înflorire.

Lumina necesară plantelor de orhidee se corelează cu locurile de origine ale speciilor şi cu adaptărilor morfologice căpătate în raport cu acest factor.
Orhideele cu frunzele înguste, coriacee şi cu pseudobulbii marcanţi(Vanda) adoră soarele.
Orhideele cu frunzele oblongi, plisate şi fără pseudobulbi sunt obişnuite cu lumina intensă (Dendrobium striolatum)
Orhideele cu frunzele mai mult sau mai puţin coriacee şi cu pseudobulbi, au nevoie de lumină mai multă pentru a forma muguri florali (Cattleya, Cymbidium, Laelia, Odontoglossum, Oncidium)
Orhideele cu frunze groase şi cărnoase, fără pseudobulbi, nu suportă prea mult soare (Phalaenopsis)
 Orhideele terestre, fără pseudobulbi, cu frunze relativ moi, nu suportă soarele direct (Paphiopedilum)
Modificările culorii frunzelor sunt indicii ale nivelului de iluminare. Astfel, lumina prea intensă provoacă o anume paloare, pete galbene sau pigmentaţie roşietică.

Apa este factorul cel mai important într-o cultură de orhidee. Adeseori se apreciază ca orhideele sunt distruse prin exces de apă mai mult decât prin orice alt factor.
Amatorii sunt tentaţi să ude plantele lor peste măsură, fie din necunoaştere, fie din nerespectarea acestei cerinţe. Nu trebuie să se uite faptul că în condiţii de climă tropicală - de unde sunt originali aceste plante - perioadele de secetă alternează cu averse de ploaie şi unde timp de săptămâni întregi, singura sursă de apă este roua dimineţii. Drept pentru care rădăcinile aeriene, prin velamen şi tesut suberos, stochează cantităţi mari de apă care va fi folosită ulterior de către rădăcină în alimentarea plantei.

Orhideelor le place contactul cu apa cu condiţia să fie din abundenţă şi pentru scurtă durată. Substratul trebuie deci să se usuce destul de repede. Această alternanţă de umiditate şi secetă este o altă cheie a succesului cu aceste plante, pe lângă cea a diferenţei între căldura zilei şi răcoarea nopţii.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 8 | Vizitatori totali: 3411
© 2005 - www.planteonline.ro