Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Ce lucrări trebuie efectuate la vii în timpul primăverii?

Administrator | 09.03.2009 | 12:19:48 | Vizualizari: 1282

Protejarea viilor de gerurile din timpul vegetaţiei . Acestă lucrare se aplică adesea primăvara după pornirea viţelor în vegetaţie când survin gerurile târzii, dar poate fi practicat toamna, la primele ingheţuri care pot provoca distrugerea prea devreme a frunzelor, deşi poate urma apoi "mica vară din octombrie", dar care în acest caz nu mai poate fi viţelor de nici un folos. În perioada de vegetaţie active rezistenţa viţei de vie la temperaturile scăzute este mult mai mică decât pe timp de iarnă. Astfel pragurile dăunătoare sunt diferite : -0,1 gr C pentru vârfurile lăstailor fragezi; -0,2 gr C pentru boabele verzi şi pentru frunzele adulte şi 5 gr C pentru boabele maturate.
În unii an primăvara, după pornirea viţelor în vegetaţie survin îngheţuri (adesea sub -1 gr C) sau brume, care pot distruge lăstarii verzi în intregime sau numai vârfurile lor. Lăstarii porniţi în cazul plantaţiilor conduse în forme înalte rezistă mai bine decât cei din viile conduse în forme clasice. Între înălţimea de 10 cm de la sol şi de 2 m pot exista diferenţe de temperaturi de până la 4 gr C, în favoarea ultimei.

Tocatul coardelor rezultate la tăierile de primăvară, poate constitui o modalitate de redare parţială a fertilităţii solului. În mod obişnuit coardele rezultate la tăieri se adună în manunchiuri şi se ard la marginile parcelelor sau se transportă în gospodării pentru încălzirea încăperilor. Procedeul recomandat poate fi aplicat doar în viile în care nu sunt butuci atacaţi de boli ale lemnului (cancer bacterian, esca, eutipoza) sau alte boli virotice.
Îndeosebi în solurile nisipoase, dar şi pe cele argiloase, coardele anuale căzute la tăiere se toacă la lungimea de 8 - 10 cm şi se lasă pe pământul din vii urmând să fie încorporate în sol odată cu lucrările aplicate acestuia. Prin acest procedeu se recuperează între 15 - 20 % din substanţele nutritive extrase de către vie din sol în decurs de un an.







Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 6 | Vizitatori totali: 813
© 2005 - www.planteonline.ro