Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Iarna nu-i ca vara

Administrator | 09.03.2009 | 12:15:19 | Vizualizari: 1204

În viaţa romanilor, nu de multă vreme a luat naştere o zicală: iarna nu-i ca vara.
Pe cât de banală se pare această expresie, cu atât mai mult conţine un mare adevăr. Această zicală este adevărată şi în viaţa plantelor, însă se manifestă în forme diferite. Pe când la plantele exterioare se manifestă prin îngălbenirea frunzelor şi căderea acestora ( lucru observat de oricine), în viaţa plantelor de cameră acest lucru nu poate fi observat în asemenea măsură. De multe ori, când frunza unei plante de cameră se ofileşte, se îngălbeneşte sau cade, sau observăm alte anomalii, prima reacţie a multora dintre noi este să-l udăm. Însă nu întodeauna udatul este soluţia ideală, chiar sunt şi cazuri când facem mai mult rău decât bine.
Aceste schimbări în aspectul plantelor de cameră pot parveni de la mai mulţi factori, precum: temperatura, lumina, aerul umiditatea, cantitatea apei, calitatea solului, îngrăşămîntul. Nu trebuie să uităm faptul că majoritatea plantelor de cameră au o perioadă de repaus, iar în această perioadă activitatea lor este mai redusă. Cu cîteva excepţii, aproape toate plantele au această periodă în timpul iernii. În această periodă plantele de cameră, preferă temperaturi mai mici, apa şi îngrăsăminte în cantităţi reduse.
Temperatura ideală pentru plante se situază intre 15-21 grade C. Atenţie! Să nu scadă temperatura sub acest interval , pentru că pot apărea unele anomalii cum ar fii: apariţia unor pete de culoare deschisă, etc.
Dacă temperatura este prea ridicată, se evaporă o cantitate mai mare de apă din sol, iar neînlocuirea apei pierdute, duce iarăşi la apariţia unor anomalii.
Mare atenţie că la venirea iernii să nu supunem planta unei schimbări drastice de temperatură, fiindcă duce la căderea frunzelor.
În timpul iernii, iluminarea naturală a plantelor se reduce faţă de alte perioade a anului. Este cunoscut faptul, că lumina este un lucru esenţial în viaţa plantelor. Dacă planta este pusă intr-un loc slab iluminat, nu primeşte cantitatea necesară de lumină, frunzele se îngălbenesc şi cad.
Plantele precum şi oamenii respiră. Plantele au nevoie de aer, iar în perioada de iarnă majoritatea dintre noi le cam înghesuim. Deasemenea trebuie să evităm locurile unde planta ar putea fi în curent.
Umiditatea aerului are un rol important în viaţa plantelor. Umiditatea ideală este de 60-70 %. În timpul iernii umiditatea aerului scade datorită încăperilor încălzite, ajungînd la un procentaj de 30-40%. Pentru a ajunge la procentajul ideal trebuie să asigurăm umiditatea aerului în mod artificial, prin pulverizarea apei pe suprafaţa frunzelor. Este important ca apa pulverizată să aibă temperatura camerei.
Solul influenţează în mai multe feluri: sprijină planta şi asigură cantitatea necesară de substanţe nutritive. Trebuie să avem mare grijă de calitatea solului şi mai ales de temperatura lui. Solul adus din pădure sau grădină nu este cea ideală, pentru că pot exista în ele microbi sau microorganisme care la temperatura camerei se pot inmulţi, dăunând plantelor.
Pentru a preveni asemenea probleme, trebuie să acordăm o mică atenţie plantei respective, iar efortul nostru va fi răsplătită de o ambianţă plăcută
.



Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 8 | Vizitatori totali: 3437
© 2005 - www.planteonline.ro