Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Tăierea, un bine pentru pom

Administrator | 09.03.2009 | 12:09:49 | Vizualizari: 868

Grădinile moderne au mai multe tipuri de plante, începind cu anuale, arbori, arbuşti, conifere şi nu în ultimul rînd, pomi fructiferi. Pomii fructiferi necesită o ingrijire atentă, dacă vrem să avem o recoltă bogata. Pentru acest lucru trebuie să luam în calcul următoarele lucruri: alegerea soiului, plantarea corespunzătoare, tratarea cu îngrăşăminte, tăierea, etc.
Tăierea se execută în funcţie de soi,de obicei la sfîrşitul iernii, în perioada de repaus a pomului. Prin tăiere putem să formăm coroana pomului, înalţimea trunchiului, se poate forma baza roditoare şi se poate stabili echilibrul productiv. Tăierea va influenţa toată viaţa pomului, forma şi masura creşterii, precum cantitatea şi calitatea fructului.
Tăierea pentru formarea coroanei (tăiere de formare) se face în perioada de creştere a pomului. Acest lucru trebuie terminat pînă cînd pomul începe să producă. În primul an se stabileşte înălţimea trunchiului. Pentru acest lucru se va tăia puieţul la 4-5 muguri deasupra înalţimii dorite. Tăierea se face într-un unghi înclinat, iar partea tăiată va fi pe partea opusă a ultimei muguri. În al doilea an, va exista deja un etaj de ramificaţie, care va fi compus din 3-4 ramuri. Pentru a continua formarea coroanei, vom proceda în felul următor: prima oară se taie axa principală în
funcţie de nivelul de dezvoltare a acestuia. Diferenţa între două etaje trebuie să fie între 60-80 cm
Tăierea trebuie făcut în aşa fel, ca mugurul de sus să fie pe partea opusă a celui care a fost lăsat cu un an înainte. După tăierea axei, se tai şi celalalte ramuri în funcţie de nivelul de dezvoltare. Cele puternice se tai la două treimi, cele slabe la o treime.
În al treilea an axa se taie exact cum a fost tăiat în anul al doilea, iar din al doilea etaj de crengi, ce s-a dezvoltat în urma tăierii din anul al doilea, se vor alege 3 sau 4 ramuri. La alegerea acestor ramuri, trebuie să fim atenţi, ca ramurile lăsate să fie între crengile dezvolate pe primul etaj, şi nu deasupra lor. Dacă dorim să mai formăm un rînd de crengi, atunci în al patrulea an vom proceda exact cum am procedat cu un an înainte. Dacă vrem să rămînem cu coroana la înălţimea respectivă, atunci nu vom mai tăia din axa copacului, iar axa principală se va îndoi într-o poziţie orizontală .Pentru a reuşi acest lucru, trebuie să legăm vîrful axei de trunchi.
Menţinerea coroanei după trecerea la producţie a pomului este foarte importantă, pentru a asigura echilibrul productiv a acestuia. Este foarte important să menţinem coroana cît mai aerisită, pentru a permite pătrunderea razelor solare şi în interiorul coroanei. Pentru acest lucru tăiem lăstarele, care cresc spre interiorul coroanei şi cele care cresc în sus.
Viaţa pomului este asemănătoare cu cea a omului. Se naşte, creşte, ajunge la maturitate, după care se îmbătrîneşte. Îmbătrînirea la pomii fructiferi se manifestă prin faptul că aduce roduri din ce în ce mai puţine. Ca să prevenim acest lucru, este necesar tăierea de regenerare. Acest lucru trebuie făcut în timp, adică în 3-4 ani. Ramurile de schelet vor fi tăiaţi la jumătate sau la o treime, iar lăstarele crescute în locul lor vor fi selectate. Din lăstarele selecţionate vom forma noua coroană a pomului.
Cele mai rezistente la tăiere sînt mărul şi perea. Atenţie însă la cireşe, deoarece nu prea rezistă la tăierea excesivă.
Tăierea nu necesită un efort imens, iar executarea corectă ne va asigura fructe de cantitate şi calitate superioară.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 19 | Vizitatori totali: 3365
© 2005 - www.planteonline.ro