Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Iernarea trandafirilor

Administrator | 09.03.2009 | 11:27:47 | Vizualizari: 1207

La greci, Afrodita, zeiţa dragostei, a fost considerată ca fiind creatoarea rozelor. Când, Adonis, iubitul ei, a fost rănit mortal de un mistreţ, ea s-a grăbit să-l ajute şi din sângele lui şi lacrimile ei au apărut trandafirii roşii şi parfumaţi. În zilele noastre trandafirii ocupă un loc aparteîintre flori, fiind regina florilor. Pentru că trandafirii noştrii să arate bine şi să ne putem mândri de ele, trebuie să le acordăm mare atenţieîin creşterea şi dezvoltarea lor.

Trandafirul este o plantă lemnoasă din zona temperată. Zona de temperaturi din perioada de vegetaţie (aprilie-septembrie) este 15-30 garde C. Fiind o plantă de zona temperată are repaus iarna, timp în care are nevoie de îngrijire aparte. Odată cu venirea toamnei temperaturile medii zilnice scad în continuu, ceea ce face ca plantele să se pregatească pentru iernare. În ţesuturile au loc schimbări biochimice intense, prin care planta se căleşte. Acest proces are loc toamna şi se intensifică odată cu apariţia primelor temperaturi negative. Important este ca aceste temperaturi să apară treptat, gradat şi nu brusc, astfel ar putea să fie dăunatoare. După călire planta intrăîin repausul hibernal care are două faze: repausul adânc care are loc în decembrie-ianuarie, perioada în care plantele nu pornesc în vegetaţie şi repausul forţat ( ianuarie-februarie) în care dacă apar temperaturi pozitive peste pragul biologic, timp mai îndelungat, plantele işi pot mobiliza rezervele şi să înceapă o activitate fiziologică timpurie. Dacă după acest început de vegetaţie apar din nou temperaturi scăzute, planta suferă o decălire şi poate fi rănit de ger.
Un număr mare de soiuri de trandafir nu suportă rigorile iernii din ţara noastră unde clima prezintă multe caractere de tip continental: primăveri şi ierni capricioase, veri foarte călduroase şi ierni geroase.

Contează mult pregătirea plantelor pentru iarnă, precum şi mersul vremii în decursul iernii. Ştiut fiind că ingheţurile timpurii bruşte din octombrie pot prinde plantele "pe picior greşit", precum şi temperaturile ridicate de peste 10 grade C în luna februarie pot provoca pornirea vegetaţiei, iar eventualele geruri ce apar la sfârşitul lui februarie- începutul lui martie pot provoca degerarea ramurilor.
Protejarea tufelor se face în mod diferit în funcţie de modul de creştere şi sensibilitatea lor faţă de ger.

- Trandafirii pitici (înalţimea tufelor de 40-150 cm) se protejează prin musuroirea cu pământ a bazei tufelor pe o înălţime de 20-25 cm. Lucrarea se face toamna târziu, după primele îngheţuri, după ce plantele s-au călit. La noi perioada cea mai bună pentru musuroire este sfârşitul lui octombrie (în zonele cele mai reci) şi mijlocul lui noiembrie (în restul zonelor).

- Trandafirii urcători (ramuri lungi de peste 250 cm până la 10-15 m) nu se pot acoperi din cauza înălţimii mari, dar şi aici baza tufelor trebuie protejată ca la cei pitici.

- Trandafirii de peisaj (înălţimea tufelor de 60-150-250 cm) au în general o bună rezistenţă la ger dar trebuiesc protejate şi ele. Pentru ca baza tufelor este foarte mare musuroitul se poate face greu. Protejarea cea mai bună este învelirea întregii tufe şi legarea acestea cu rogojini.

- Trandafirii cu trunchi pot fi protejaţi cel mai greu pentru ca trunchiul şi coroana trebuiesc aplecate până la nivelul solului şi acoperite cu pământ. Această operaţiune este greoaie. De aceea
este mai buna învelirea trunchiului şi coroanei cu rogojini care asigură o protecţie bună. O altă metodă ar fi însăcuirea coroanei cu pânza de sac, umplută în interior cu turbă sau amestec de turbă .





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 2 | Vizitatori totali: 522
© 2005 - www.planteonline.ro