Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

August (II)

Administrator | 21.09.2009 | 07:56:20 | Vizualizari: 1895

Se va respecta „letargia” de vara a plantelor, o forma de repaus ce le ajuta sa combata caldura. Se va continua udarea lor, dar se va opri administrarea ingrasamantului pana la sfarsitul lunii.

gradinarit-august_01








● Se aduna fructele de padure crescute in gradina: coacaze, mure, zmeura, afine. Se vor conserva o parte sub forma de marmelade, gemuri, gelatine, siropuri. Se pot utiliza si proaspete pentru a fi preparate serbeturi, inghetate, sucuri, servite ca atare sau ca aperitive.

● Se vor culege capsunile prinse inca de tulpini: fructele vor dura mai mult, iar plantele nu vor fi subiectul infectiei cu ciuperci.

● O data ce capsunile au fost recoltate, vechile plante vor fi inlocuite cu altele noi provenite dintr-o pepiniera sau din plantele nascute din stolonii plantei originale.

● La inceputul lunii pot fi plantate (nu foarte adanc, pentru a nu putrezi), sortimentele tarzii de capsuni.

● Se vor uda pomii fructiferi in fiecare zi. gradinarit-august_05

● Se incepe adunarea merelor timpurii de vara, dimineata, dupa ce roua s-a zvantat. La fel si perele. Pentru a fi mai aromate, se recomanda sa fie culese inainte de a fi pe deplin coapte, fiind depozitate cateva zile.

● Se continua recoltarea caiselor (tarzii) si a piersicilor. Acestea se culeg doar cand au ajuns la maturatia completa.

● Crengile pomilor foarte incarcate cu fructe trebuie sprijinite.

● Se pot culege si primii struguri, cu conditia sa fie deja copti.

● Noile coarde ale vitei de vie pot fi taiate la lungimea celei de a patra frunze.

● Daca se doreste ca vita de vie sa produca boabe de struguri foarte mari, se va elimina circa o jumatate din ciorchini si toti ciorchinii prea mici din ramurile ramase. Ideal ar fi sa fie lasat un singur ciorchine pe o ramura.
gradinarit-august_10

● Dupa prima inflorire de primavara a pomilor fructiferi, in mai si iunie au aparut multe mladite drepte. in punctele unde ramurile pomului au fost taiate drastic, pot sa apara multe astfel de ramurele ce absorb multa apa si substante nutritive, care ar fi mai utile in alta parte. Este momentul potrivit pentru eliminarea acestoa.

● Dar tot acesta este si momentul de a rari fructele merilor, perilor, si prunilor. Se indeparteazi fructele cele mai mici, astfel incat cele ramase sa aiba o mai buna posibilitate de dezvoltare.

● In aceasta luna se administreaza pomilor fructiferi unele ologoelemente si minerale, daca s-ar putea cu extrac de alge. In aceasta perioada de crestere, pomii vor fi mai rezitenti la boli si la infectiile cu ciuperci.

● O data ce au fost culese bacele si fructele, arbustii pot fi si ei toaletati.

● Se recolteaza: rosiile, ardeii, ceapa, vinetele, cartofii, castravetii, prazul, laptuca, varza alba, legumele cu pastai, sfecla, ridichile.
gradinarit-august_03

● Carotele semanate inainte pot fi recoltate. Se vor umple cu pamant gaurile lasate, dupa care terenul va fi compactat: este o masura pentru a descuraja actiunea afidelor carotelor.

● Daca in gradina au fost plantati dovlecii, trebuie controlat daca nu au invadat tot terenul din jur. Se poate incerca polinizarea manuala a florilor masculine si feminine. Florile feminine pot fi usor identificate prin acea ingrosare aparuta sub floare, ce se va transforma intr-un fruct imediat dupa polinizare.

● Daca ploua, dovlecii aflati direct pe pamant pot sa mucegaiasca.

● Ierburile ce produc seminte, cum sunt mararul, coriandrul si chimionul pot fi recoltate si uscate.

● Pe tot parcursul lunii ceapa are nevoie de un sol uscat, dar la mijlocul lunii se poate planta sau sadi ceapa de iarna.

● Varza, roiile, telina, ardeii si castravetii, daca este nevoie, mai pot fi o data feritilzati, dar numai la inceputul lunii.

● Tometelor li se vor scurta inflorescenta in a doua parte a lunii.

● Se seamana in alternanta cu alte plante, patrunjelul, apoi spanacul, morcovul, pentru productia de primavara.





















Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 8 | Vizitatori totali: 875
© 2005 - www.planteonline.ro