Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Compostul

Administrator | 12.08.2009 | 08:59:51 | Vizualizari: 1345

Recipientele, ghivecele, jardinierele, “locul” în care trăiesc multe specii de plante pot fi umplute şi cu pământ de grădină, şi cu amestecuri speciale. Rezultateleîinsă la amestecuri sunt mult mai bune, deoarece acestea sunt sterile, şi spre deosebire de pământul de grădină acestea nu conţin seminţe de buruieni, buruieni, insecte sau boli. Deasemenea amestecurile au capacităţi mai bune de reţinerea apei, sunt mai bogate în elemente nutritive, au o capacitate mai bună de aeraţie, au o structură fizică mai potrivită pentru a asigura un drenaj mai bun-astfel rădăcina plantei care are la dispoziţie un spaţiu mic primeşte tot ce este necesar, putând asigura o dezvoltare şi o viaţă sănătoasă plantei.
Un component de bază al amestecurilor este compostul.
Compostul este un material cu acţiune sterilizantă, antibiotică, care în amestecuri din substrat ajută la combaterea unor boli.
În continuare prezentăm principalele tipuri de composturi:

Compostul din deşeuri menajere-compostul orăşenesc-: Rezultă din fermentarea aerobă a rămăşiţelor de grădină: bucţăi de brazde,măturătură de frunze, buruieni,etc., rămăşiţe de animale: oase, coarne etc., deşeuri menajere de la bucătărie împreună cu moloz, var stins sau alte materiale care conţin calciu şi îngrăsăminte minerale, la care se adaugă urina fecale sau apa. Se poate folosi in proporţie de cel mult 20% din componenta substraturilor.
Compostul forestier: Calitatea acestui compost depinde de calitatea lemnului, de cantitatea de lignină, celuloză şi de dimensiunile particulelor. Este un produs ce poate substitui bine cu turba.
Compostul din scoarţa de plop: Este bogat in azot, fosfor, potasiu.
Compostul de rumegus: Calitatea acestui tip de compost depinde de specia de la care provine şi de gradul de descompunere. Rumeguşul de cedru şi de nuc datorită juglonei poate avea efecte fitotoxice asupra plantei. Acest tip de compost are o capacitate bună de reţinerea apei şi are o porozitate ridicată. Se poate folosi în amestec cu alte materiale.
Composturi provenite din cultura ciupercilor: Se poate utiliza în cultura unor arbuşti ornamentali. Însa la acest tip de compost există riscul de salinitate excesivă. Compostul din cultura ciupercilor poate fi amestecată cu turba şi nisip.
Compostul din coji de orez: Este folosit mai ales de olandezi în cultura containerizată.
După cum aţi văzut există compost pe bază de sol şi compost fără sol.
Composturile pe bază de sol au mai multe proprietăţi şi sunt foarte stabile când sunt folosite în ghivece. Dezavantajul este ca solul este greu şi murdăreşte, este mai dificil de mânuit. Composturile pe bază de sol sunt mai potrivite pentru plantele de termen lung, cum ar fi arbuştii sau arborii.
Composturile fără sol bazate pe resturi de plante sau substituenţi cum ar fi: fibra de nucă de cocos, crusta zdrobită şi nămol, sunt curate, uşoare şi simplu de mânuit. Aceste feluri de composturi conţin o cantitate mică de elemente nutritive, din această cauză plantele au nevoie de hrănire suplimentară imediat după plantare. Aceste tipuri de composturi se uscă repede, necesită udare mai frecventă.
Composturile fără sol pot fi utilizate pentru majoritatea plantelor din ghivece, mai ales pentru cele anuale. Nu este recomandat la folosirea plantelor înalte pentru că se poate răsturna cu uşurinţă.
Folosirea compostului în amestecuri până în prezent a dat rezultate bune în cultura containerizată a plantelor ornamentale.



Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 7 | Vizitatori totali: 3462
© 2005 - www.planteonline.ro