Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Substraturi de culturi

Administrator | 15.07.2009 | 12:25:06 | Vizualizari: 1224

Substraturi de culturi
La cultivarea unor specii de plante în recipiente, ghivece, jardiniere, etc., unde volumul de pământ aflat la dispoziţia plantei este redusă, este foarte important folosirea substratului potrivit.
Ce înseamnă substratul potrivit? Pentru a vă putea da seama, trebuie ştiut care sunt cerinţele plantei faţă de substrat. În funcţie de felul plantei avem nevoie de mai multe tipuri de substraturi, fiecare având următoarele caracteristici cum ar fi: aeraţie, reţinerea apei, reţinerea elementelor nutritive, umiditate, etc.
Cele mai importante substraturi în câteva cuvinte:
Pământul de ţelină: Constituie un component de bază al amestecurilor de pământ.Se obţine din stratul superficial al solului, luat de pe un loc cu flora spontană de graminee şi leguminoase. Pământul de ţelina este gata când iarba brazdelor s-a descompus şi grămada se omogenizează prin amestecare.
Pământul astfel obţinut este greu, neutru sau uşor bazic, cu un conţinut relativ bogat în elemente nutritive. Are o culoare brun-cafenie, o structură granulară şi se caracterizează prin fertilitate ridicată, lipsa de toxicitate şi a seminţelor de buruieni.
Pământul de turbă: Se obţine din resturi vegetale în diferite grade de descompunere acumulate în locuri umede, numite turbarii. Turba are un conţinut scăzut de elemente nutritive, de aceea este importantă să asigurăm o fertilizare uniformă pe toată perioada vegetaţiei. Fertilizarea se poate realiza atât prin adăugarea îngrăşămintelor solide cât şi prin fertilizare foliară periodică. Plantele cultivate în substraturi de turbă fertilizată, se dezvoltă mai bine decât în cele obişnuite căpătând o rezistenţă mai mare la boli. În plus datorită nivelului mai mic de pH, împiedică dezvoltarea ciupercilor.
După locurile de formare cunoaştem 3 tipuri de turbarii foarte importante: -turbarii eufore sau joase-datorită culorii se mai numeşte turba neagră.
-turbarii oligotrofe sau înalte - se mai numeşte turba roşie, blondă, acidă sau fibroasă şi -turbari intermediare sau mezotrofe, cu caracteristici intermediare. Turba roşie are o capacitate mai mare de reţinerea apei, şi o porozitate mai ridicată ca turba neagră.
Turba este folosită ca substrat pentru semănat atăt pentru speciile de plante ornamentale cât şi pentru speciile cultivate de flori tăiate, legume, etc.
Nisipul: reprezintă un material aproape indispensabil. El intră în compoziţia amestecurilor pentru că măreşte gradul de afânare şi permeabilitatea substratului, asigură stabilitatea caracteristicilor fizice dar şi stabilitatea containerelor în cazul substraturilor uşoare. Prezenţa de nămol şi argilă măreşte capacitatea de reţinerea apei şi porozitatea aerului. Nisipul este locul înrădăcinării butaşilor, se aşează în fundul ghivecelor în vederea unei bune drenări. Nisipul folosit trebuie să fie cristalin, silicios, de culoare cenuşie deschis. Cel mai bun nisip se găseşte în albiile râurilor, acolo unde curentul de apă este mai lin.
Pietrişul: poate fi extras din cariere sau din albia râurilor. Este un material cu stabilitate foarte bună. Se utilizează ca suport inert pentru asigurarea drenajului sau în sistemul de hidroculturi.
Aceste componente sunt cele mai utilizate în substraturile naturale folosite.



Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 8 | Vizitatori totali: 3457
© 2005 - www.planteonline.ro