Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Plantele la medic

Administrator | 13.07.2009 | 09:17:26 | Vizualizari: 1539

Plantele la medic
Plantele, ca şi oamenii suferă de diferite boli. Apariţia bolilor reflectă adeseori condiţii nefavorabile de care beneficiază plantele. După apariţia unei boli suntem nevoiţi să apelăm la un medic, care poate să fie o persoană expertă în combaterea bolilor sau o carte, un articol, care ne dă informaţia necesară pentru a putea administra tratamentul potrivit. Dar în majoritatea cazurilor, cel mai important lucru este prevenirea, care constă în achiziţionarea şi menţinerea plantelor sănătoase. Principalii agenţi patogeni care produc îmbolnăvirea plantelor decorative sunt bacteriile, ciupercile şi viruşii.
1. Bolile provocate de bacterii se numesc bacterioze. Bacteriile sunt organisme unicelulare de dimensiuni foarte mici, care se dezvoltă pe toate organele plantei. Dintre cele mai păgubitoare bacterioze fac parte:
Putregaiul bacterian al muşcatei (Xanthomonas pelargonii)
Se manifestă sub forme de pete necrotice rotunde sau în ochi cu diametre de 2-4 mm. Condiţiile care favorizează răspândire bolii sunt căldura şi umiditatea.
Combaterea definitivă este aproape imposibilă, dar putem ameliora efectul prin dezinfectarea termică a pământului şi a ghivecelor. Însă în majoritatea cazurilor este inevitabil distrugerea plantelor bolnave.
Cancerul bacterian ( Agrobacterium tumefaciens)
Apare pe rădăcinile plantelor, sub forma de tumori de diferite mărimi. Udarea cu apă rece poate favoriza răspândirea infecţiei.
Trebuie distruse plantele bolnave şi dezinfectate ghivecele şi pământul.
2. Micozele sunt bolile provocate de ciuperci
Mucegaiul cenuşiu ( Botrytis cinerea). Se manifestă mai întâi sub forme de pete galbene-abicioase şi apoi brune acoperite de un mucegai cenuşiu, păfos. Ţesutul din zona atacată se înmoaie şi se putrezeşte. Condiţiile care favorizează răspândirea bolii sunt temperatura scăzută însoţită de umiditate ridicată.
Combaterea: distrugerea părţilor atacate, reducerea udării. Este recomandat folosirea următoarelor fungicide: Dithane M 45-0.2% , Benomil 50-0.06% , Captan 50-0.2% etc. Foarte sensibile la această boală sunt violeta de cameră, begonia, streptocarpus, gloxinia.
Rugina ( Uromyces sp., Puccinia sp., Phragmidium sp.,). Simptomele bolii se manifestă pe frunze, lăstari şi caliciile florilor. Mai întâi apar pete mici, galbene. Plantele puternic afectate se usucă şi se vestejesc.
Combaterea: ruperea şi arderea organelor afectate. Administrarea următoarelor fungicide: Mancozeb, Maneb, Zineb etc.
Făinarea ( Oidium sp., Sheroteca sp., Microshera sp.). Se recunoaşte după petele neregulate, albicioase, acoperite de o pulbere albă, făinoasă. Ciuperca atacă mai întâi vârfurile lăstarilor, frunzelor tinere şi bobocii florali, după care se poate extinde pe toată planta. Boala apare frecvent la Begonii şi Cineraria.
Combatere: ruperea şi distrugerea organelor atacate, stropirea plantei cu fungicidele: Dithane M 45-0.25%, Benomil 50-0.06%, Captan 50-0.25%.
3. Virozele sunt provocate de viruşi care trăiesc numai în interiorul celulelor altor organisme vii. Se manifestă sub forma unor pete gălbui sau verzi de forme şi mărimi diferite. Florile rămân mici, de multe ori nu se mai deschid.
Combatere: Plantele bolnave se distrug deoarece nu se pot vindeca. Este foarte important stoparea răspândirii bolii prin distrugerea insectelor vectoare prin administrarea insecticidelor.



Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 12 | Vizitatori totali: 884
© 2005 - www.planteonline.ro