Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Dăunătorii trandafirilor

Administrator | 13.07.2009 | 09:14:05 | Vizualizari: 2845

Dăunatorii trandafirilor
Păduchii verzi (Macrosiphon rosae)- numite şi afide atacă toate organele verzi, mai ales vârfurile lăstarilor şi bobocii, pe care păduchii stau în ciorchini. În urma sugerii sevei din lăstari aceştia se curbează, bobocii şi frunzele se deformează. Păduchii pot fi găsiţi pe plante tot timpul anului, ei având ai multe generaţii. Excrementele lor, numite şi roua de miere facilitează instalarea pe frunze a fumaginei, o ciupercă negricioasă, neparazitară, dar care prin acoperirea frunzelor reduce mult asimilaţia clorofiliană, slăbind plantele.
Combaterea se face prin stropiri când apar primii păduchi, la început la interval de 7 zile, apoi de 14-21 de zile.

Cicoriţa trandafirului (Typhlociba rosae) atacă frunzele pe faţa cărora apar sute de puncte albe, reducându-se suprafaţa asimilatorie. Pe dosul frunzelor se găsesc dăunătorii albi-verzui, de formă alungită, care la atingerea frunzei sar sau zboară. În urma unui atac mai sever frunzele se pot usca şi cădea. Mai periclicitate sunt plantele din expoziţii uscate şi puternic luminate.
Combaterea se face cu aceleaşi preparate ca şi la afidea, având grijă să umectăm bine şi dosul frunzelor.

Păianjenii roşii (Tetranychus sp.) reprezintă unul dintre dăunătorii cei mai periculoşi ce atacă mai ales în spaţii protejate. Pe frunze apar punctuaţii galbene- maronii, la început de-a lungul nervurilor, apoi pe întreaga lamină. Prin sugerea sevei frunzele se usucă apoi cad. Pe dosul frunzelor se găsesc păianjenii în diferite stadii de dezvoltare, deoarece în condiţii de uscăciune se pot dezvolta 10-20 de generaţii pe an. Atacul este favorizat de aerul uscat din sere şi solarii.
Combaterea se face prin tratamente cu Mitac, Pentac, Mitingan, Vydate, Kelthane, Plictran. Este necesară alternarea produselor pentru ca la alpicarea unui singur preparat pot apărea rase fiziologice rezistente.

Tripsul (rips fuscipennis) este o insectă sugătoare care păgubeşte florile gata de deschidere. Suferă mai ales soiurile cu petalele albe şi galbene, mai ales cele cultivate în sere. Petalele se desformează, pe marginea lor apar pete maronii şi îşi pierd valoarea comercială. Adulţii păgubesc suprafaţa petalelor prin sugere: petalele se păteaza, se deformează şi florile devin nevândabile. Ouăle sunt depuse în boboci, iar larvele eclozate pot păgubi şi ele petalele.
Combatere: în perioada mai-septembrie se fac stropiri preventive cu Mospilan, Metomex, Lannate, Confidor.

Viespea sucitoare a frunzelor (Blennocampa pusilla). Încă în luna mai se pot observa frunze răsucite de-a lungul nervurilor, de la exterior spre interior, care seamănă cu un mic tub. Dacă desfacem aceste frunze se văd larve albe, îndoite şi mici, care produc acest simptom. Frunzele apărute mai târziu au un aspect normal.
Combaterea pe cale chimică poate fi numai preventivă cu insecticide sintetice (Mospilan), aplicate la începutul lunii mai, înainte de depunerea ouălor. Frunzele trebuie îndepărtate.
Albina croitoare (Megachile centuncularis) este un dăunator care apare în lunile mai-iunie, adultul decupând porţiuni semi-cerculare din lamina frunzelor, din care işi construieşte cuibul. Păgubirea nu este frecventă dar uneori poate fi serioasă.
Combatere: prin măsuri de igienă culturală şi tratamente cu produsele Mospilan 20, Supersect 10 EC, Hostathion, aplicate înainte de deschiderea bobocilor.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 12 | Vizitatori totali: 3383
© 2005 - www.planteonline.ro