Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Seminţe-dăruitori de viaţă

Administrator | 13.07.2009 | 08:25:42 | Vizualizari: 1353

Seminţe-dăruitori de viaţă
Plantele pot fi copiii noştrii : le dăm viaţă ( le înmulţim), le creştem şi ne bucurăm de ele.

Există multe metode de înmulţire a plantelor de apartament, dar cele mai frecvent utilizate sunt cele vegetative şi cele generative. Însă înmulţirea vegetală la multe dintre aceste flori nu este posibilă. Este folosită la plantele care nu aduc seminţe în condiţiile noastre, sau procentul de germinaţie este foarte mică. O altă modalitate de reproducere este semănarea, adică reproducerea generativă. Se poate folosi foarte bine la majoritatea plantelor anuale şi bianuale. Plantele anuale sunt foarte des utilizate în grădinile din jurul caselor, în locurile publice şi chiar în casele noastre. Având principalul avantaj că înfloresc în continu, până la sfârşitul toamnei. Pentru a ne satisface dorinţa de a crea ceva frumos, o putem face prin semănare. În comerţ se găsesc o mulţime de soiuri de seminţe de flori anuale, foarte decorative, cum ar fi: petunii, creasta cocoşului, floare de piatră, salvia, etc.
Unele plante cărnoase pot fi reproduse cu rezultate bune pornind de la seminţe pe care le puteţi obţine din fructele care se formează după înflorire.

Când şi unde însămânţăm?

Majoritatea seminţelor trebuie semănate primăvara, între martie şi mai, perioada optimă fiind indicată pe ambalajul comercial. Se pot utiliza diverse tipuri de recipiente pentru semănare: tăvi de teracotă sau plastic, lădiţe de diferite mărimi, compartimentate în celule pătrate sau rotunde. Deoarece seminţele sunt foarte delicate la daunele provocate de ciuperci, este recomandat curăţirea lor înainte de folosire. Toate recipientele folosite pentru însămânţare, chiar dacă este vorba de cele care nu aveau ca destinaţie principală această operaţie (de exemplu, cofrajele de ouă, borcanele pentru iaurt), trebuie să aibă pe fund găuri, deasupra cărora se vor aşeza cioburi de teracotă sau argilă poroasă, pentru a favoriza scurgerea apei în exces. Umpleţi recipientul cu compost până la 1,5-2 cm de la margine. Presaţi delicat, apoi împrăştiaţi seminţele uniform. Dacă le semănaţi prea des, plantele au tendinţa de a creşte firave şi subţiri. Seminţele de dimensiuni mari sunt mai uşor de plantate la distanţe corespunzătoare, în timp ce, pe cele mici (de exemplu, cele ale begoniei) sunt indicate să le amestecaţi cu puţin nisip, astfel încât să le puteţi împrăştia mai uniform. Seminţele mai mari trebuie acoperite cu un strat subţire de compost şi presat delicat cu un lemn plat ( planşetă, fund de lemn). Seminţele de mici dimensiuni nu trebuie acoperite cu pământ, ci numai apăsate uşor. Udaţi cu grijă, folosind un pulverizator sau o stropitoare cu o rozetă foarte fină. După ce recipientul este umed dar nu ud, acoperiţi cu un capac de sticlă sau cu o folie de plastic transparent, pentru a ţine umiditatea potrivită. În timpul germinaţiei necesită temperaturi mai ridicate. Aşezaţi-l într-un loc călduros ( de exemplu, în bucătărie pe dulap) , feriţi a-l expune direct la soare.
Răsărirea poate să varieze de la câteva zile până la trei săptămâni, în funcţie de plante, de prospeţimea seminţelor şi de caracteristicile ambientului. De aceea trebuie să supravegheaţi recipientul începând din a 3-a, 4-a zi de la semănare. Dacă observaţi că se formează prea mult condens care ar putea cauza putrezire (imediat ce au apărut primele plăntuţe), se recomandă aerisirea prin îndepărtarea foliei sau sticlei. Neapărat trebuie aşezat într-un loc mai luminos, (dar protejate de razele directe ale soarelui), deoarece planta işi începe activităţile de fotosinteză.
Repicarea răsadurilor din lădiţe în ghivece separate se face la două-trei săptămâni de la răsărire (în funcţie de plantă) pentru a asigura condiţii optime de creştere.




Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 6 | Vizitatori totali: 3429
© 2005 - www.planteonline.ro