Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Însămânţarea gazonului

Administrator | 13.07.2009 | 08:24:35 | Vizualizari: 1178

Însămânţarea gazonului
Gazonul are şi o importanţă sanitară, datorită însuşirii de a contribui la împrospătarea aerului, modificarea temperaturii şi umidităţii. În timpul verii, în zilele cu temperaturi ridicate, gazonul se încălzeşte mult mai puţin decât nisipul, pietrişul, cărămida, betonul etc. Şi de aceea stratul de aer care vine în contact cu gazonul este mai rece. De asemenea, frunzele plantelor care intră în compoziţia gazonului, având o compoziţie lipicioasă, reţin o mare parte din particulele de praf, participând astfel la purificarea aerului. În general, termenul de "gazon" defineşte o suprafaţă acoperită cu ierburi în special graminee, supusă unor lucrări de îngrijire şi destinată a îndeplini anumite funcţii decorative, recreative sau sanitare.

Perioada optimă de însămînţare este sfîrşitul lui august - începutul lui septembrie. Însămînţarea se poate face de primăvară pînă toamnă dacă solul este suficient de cald şi de umed.
Există mai multe tipuri de seminţe de gazon. Alegerea va fi făcută în funcţie de tipul de sol (gazon pentru climă secetoasă, pentru soluri uşoare sau nisiopase, gazon rezistent la trafic, gazon pentru umbră etc.) Recomand folosirea seminţelor de bună calitate, deoarece un rateu înseamnă reluarea tuturor operaţiilor aproape de la zero.
-Dacă suprafaţa este foarte mică se recomandă următoarea metodă: într-o găleată se amestecă pămînt cu apă pînă la formarea unui noroi vîscos. Se adaugă cantitatea corespunzătoare de seminţe pentru 1 mp şi pasta rezultată se întinde cu mîna, într-un strat de 0,5-1 cm.
De asemenea, există furnizori care oferă gazon gata plantat, sub formă de rulouri. Acestea se întind ca o mochetă, se calcă bine pentru a adera la suprfaţa solului şi... gata!
-Dacă suprafaţa este mai mare, seminţele vor fi împrăştiate cu mîna. Atenţie! Pentru această operaţie alegeţi o zi fără vînt! Imediat după ce aţi împrăştiat seminţele, suprafaţa trebuie greblată, pentru ca seminţele să nu rămînă la suprafaţă. Apoi urmează tasarea superficială a solului pentru ca seminţele să intre în contact cu acesta. Dacă nu aveţi un rulou, o plimbare prelungită (cu toată familia, eventual) pe suprafaţa proaspăt însămînţată poate fi o soluţie. După tasare, urmează prima udare. Aceasta are rolul de a astupa golurile dintre bulgării de pămînt şi de a asigura un bun contact între seminţe şi sol. Atenţie! Furtunul pentru udare trebuie să aibă o duză deoarece un jet puternic de apă va spăla seminţele.
După toate aceste operaţii urmează udarea intensă timp de 2 săptămîni (cu excepţia cazului în care aţi cumpărat gazon sub formă de rulou). Dacă nu ne ajută ploaia, va trebui să avem grijă ca pămîntul proaspăt însămînţat să nu se usuce complet în această perioadă. În zilele însorite se va face o udare la prînz şi una seara.
După aproximativ 2 săptămîni toate seminţele viabile au devenit plante cu rădăcini suficient de adînci aşa că se poate rări udarea la aproximativ de 2 ori pe săptămînă, în funcţie de starea vremii.
Cînd iarba ajunge la înălţimea de aproximativ 10 cm se va efectua prima tundere.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 9 | Vizitatori totali: 3468
© 2005 - www.planteonline.ro