Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Căpşunul

Administrator | 09.03.2009 | 13:32:41 | Vizualizari: 1784

Căpşunul este una dintre speciile pomicole care prezintă un interes economic şi alimentar deosebit datorită potenţialului mare de producţie, calităţii fructelor, conţinutului în vitamina C şi alte substanţe utile pentru alimentaţia omului.
Căpşunile se numără alături de cireşe printre primele fructe care ajung la maturitate în timpul anului (mai-iunie).
Căpşunul este o specie precoce, producând fructe în primul an de la plantare, dacă stolonii se plantează în luna iulie. Căpşunul permite obţinerea de recolte extrasezonale, mai timpurii sau mai târzii decât cele care se obţin în câmp. Prin folosirea soiurilor remontante (cu mai multe recolte pe an) se pot obţine căpşuni şi toamna, până în octombrie.
Având o talie redusă (15-40 cm) sub forma compactă sau rară căpşunul se poate cultiva în spaţii foarte mici din grădina casei, dar şi pe suprafeţe mari în aer liber, în solarii sau în sere. Cultivarea căpşunului se poate face şi interalat în plantaţiile de pomi fructiferi, se mai poate cultiva în vase cu amestec de pământ şi soluţii nutritive.
În funcţie de soi şi condiţiile de cultivare, căpşunul da producţii mari şi foarte mari, producţii ce pot depăşi 20 t/ha. Înmulţirea se face pe cale naturală, prin stoloni. Aceasta este un exemplu de marcotaj natural.
Taxonomic genul Fragaria este incadrat în familia Rosaceae, ordinul Rosales, subclasa Rosidae, clasa Dicotyledonae, Subincrengatura Angiospermae, Increngatura Spermatophytae.
Alături de frag, din familia Rosaceae mai fac parte măceşul (Rosa canina), smeurul (Rubus idaeus) şi murul (Rubus caesius), toţi aceşti arbuşti având deopotrivă valoare alimentară şi medicinală.
Denumirea de căpşun este improprie deoarece soiurile de căpşun sunt fragi cu fructe mari, provenind din speciile americane Fragaria virginiana şi Fragaria chiloensis (fragii de Virginia şi fragii de Chile). Din hibridarea acestor două specii a rezultat Fragaria grandifoloră, fragul cu fructe mari, o specie reprezentată de foarte multe soiuri care se găsesc doar cultivate.
Pe teritoriul ţării noastre, în flora spaontană regăsim 3 specii ale genului Fragaria : Fragaria vesca sylvestris, Fragaria viridis (collina) şi Fragaria elatior.
Fragul comun (Fragaria vesca) este o specie diploidă cu flori hermafrotide, se întâlneşte în flora spontană, în păduri până în regiunea păşunilor subalpine. Fructul este deosebit de aromat, dar cu dimensiuni foarte mici, motiv pentru care cultura acestuia nu prezintă importantă economică.
Fragul de câmp (Fragaria viridis) are fructe gatuite, de asemenea aromate intens, care se desprind mai greu de pe pedicel. Este întâlnit şi la câmpie, în imediata vecinătate a pădurilor, în vâlcele, etc.







Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 15 | Vizitatori totali: 743
© 2005 - www.planteonline.ro