Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Steaua Crăciunului - Poinsetia (Euphorbia pulcherrima)

Administrator | 09.03.2009 | 12:38:58 | Vizualizari: 1398

Poinsetia a devenit un simbol al perioadei Crăciunului.

Este originar din regiunile muntoase, umede, ale Mexicului si Americii Centrale. Poinsetia era cultivată de aztecii mexicani încă înaintea creşterii lor. Partea decorativă a plantei o constituie frunzele terminale colorate în roşu, numite bractei ce sunt aşezate ca într-o stea. Aztecii foloseau aceste bractei la obţinerea unei tincture colorante şi latexul plantei la prepararea unor medicamente pentru combaterea febrei.

În secolul al XVII-lea, preoţii franciscani îi utilizau florile în procesiunile şi sărbătorile religioase.

La noi, cultivarea şi popularizarea sa a început în anii '60, iar în scurt timp planta a devenit de nelipsit în decorurile de Crăciun.

O legendă mexicană explica de ce Poinsettia a început să fie asociată cu Crăciunul. Conform acesteia, un copil care nu işi permitea să cumpere un cadou pentru a-i oferi lui Christos a culesc în Ajunul Crăciunului câteva flori de pe marginea drumului. Copilul fusese educat ca un dar, chiar şi umil, oferit cu dragoste, va fi acceptat de Dumnezeu. Astfel el a adus buchetul de Poinsettia la biserică, o dată înăuntru au înflorit în binecunoscutele “flori roşu-verde”. Congregaţia care a fost martoră acestui eveniment a simţit că a fost martoră unui miracol de Crăciun.

Deşi este considerată o plantă cu flori, partea decoartivă o constituie bracteiile colorate în diferite culori: roşu, roz, alb şi galben. Adevărata floare este mică, nesemnificativă din punct de vedere decorativ, galbene, lipsite de sepale şi petale, se formează iarna în vârful tulpinilor.
Are frunze mari, eliptice sau ovale, cu marginea întreaga sau uşor lobata. Pe faţa inferioară prezintă pubescenta fina. Sunt verzi ş sunt dispuse pe tulpini fragede care conţin latex.

Poinsetia înfloreste în zilele scurte de iarnă, dar cultivatorii pasionaţi le pot determina să înflorească în orice perioadă a anului, prin manipularea iluminatului.
Este o plantă perenă care după înlorire trece printr-o perioadă de repaus de cca 2 luni. În această perioadă toate frunzele işi schimbă culoarea în verde şi uneori cad.
În general, poinsetia este considerată a fi planta de sezon, şi se aruncă după înflorire. Pentru a fi determinată să înflorească din nou, ea trebuie să primească îngrijiri speciale. După căderea frunzelor, planta se păstrează în repaus cu udare redusă până la începutul verii, apoi se transplantează într-un alt ghiveci, se scurtează lăstarii pentru a determina vegetaţia, se udă şi se fertilizează.

Este considerată ca fiind o plantă de seră caldă. Solicită
multă căldură atât în aer, cât şi în sol.În perioada de repaus o putem aşeza într-o încapere mai răcoroasă (10-12 garde C). Corelaţia favorabilă dintre lumină şi căldură poate duce la creşterea unor bractei lungi, mari, intens colorate.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 16 | Vizitatori totali: 686
© 2005 - www.planteonline.ro