Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Fertilizarea livezilor şi pomilor fructiferi

Administrator | 09.03.2009 | 11:11:32 | Vizualizari: 2156

Tradiţional, livezile de prun se înfiinşează pe terenuri improprii altor culturi mai preţentioase atât cea ce priveşte fertilizarea naturală a solului cât şi starea reliefului. Este o specie foarte rezistentă din multe puncte de vedere dar nu trebuie să se înţeleagă că cerinţele faţă de sol sunt modeste la această specie. În vederea obţinerii unor recolte mari ţi de calitate fertilizarea livezilor de prun este o măsură obligatorie alături de lucrările solului şi a măsurilor fitosanitare care, şi ele , se neglijează de multe ori.
Un maxim de consum de elemente nutritive se înregistrează la prun în timpul înfloririi şi legării fructelor, la întărirea sâmburilor şi la diferenţierea mugurilor floriferi şi, apoi, la intrarea în parga.

Într-o livadă de pruni cu 200 pomi se extrag anual din sol 36 kg N, 11 kg P2O5, 50 kg K2O şi 33 kg CaO. Ţinând seama de indicii de fosfor despre care s-a vorbit anterior şi de rezerva naturală a solului rezultă ca aportul din exterior de elemente nutritive este următorul:
- pe solurile slab acide şi neutre (aluvial, brun roşcat) rezultate se obţin prin administrarea de 60-120 kg N, 50-100 kg P2O5 şi 40-80 kg K2O.
- Pe solurile acide rezultatele cele mai bune se obţin prin aplicarea de îngrăşăminte organice (bălegar, compost etc.) 30 t/ha o dată la 2 ani şi 40 kg N, 50 kg P2O5, 40 kg K2O. În anii fără băleagar dozele de îngrăsământ chimic se dublează. Modul de aplicare al îngrăşămintelor este similar cu cea descrisă la ceilaţi pomi fructiferi.

Gunoiul de grajd se administrează toamna la fel ca şi îngrăţămintele cu potasiu, fosfor precum şi 1/3 din doza de azot.
Toate se vor împrăştia pe întreaga suprafaţă şi vor fi încorporate în sol prin arătura ăi prăsila pe rânduri.
Primăvara, când fructele încep să lege se administrează 1/3 din doza totală de N şi încă 1/3 când are loc creşterea intensă a lăstarilor (iunie). Toate îngrăşămintele se încorporeazî în sol prin mobilizarea acestuia.





Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 10 | Vizitatori totali: 371
© 2005 - www.planteonline.ro