Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Plante de Interior - Taierea de scurtare a plantelor, ciupire pentru plante tinere

Administrator | 09.03.2009 | 10:27:05 | Vizualizari: 2211

Taierile, ruperea, ciupirea, tunderea

Taierile este o lucrare de ingrijire specifica plantelor cu crestre arbustiva, dar nu numai, la care tulpinile si ramificatiile au un grad mai mare sau mai mic de lemnificare. Ea se executa in fiecare an sau la 2-3 ani.
Daca planta devin dezordonata, li se poate imbunatati aspectul prin tundere; primavara este perioada cea mai buna.

Lucrarea consta in primul rand in taierea de la punctele de insertie a ramurilor si lastarilor care nu corespund ca pozitie, vigoare, stare de sanatate si apoi, in scurtarea cu 1/3 pana la 2/3 a lungimii celor care au ramas pe planta. Pentru executarea lucrarii sunt necesare foarfeci si bricege. Taierea de scurtare se aplica la 3-5 mm deasupra unui mugure care, pe cat posibil, sa priveasca spre in afara plantei.

Epoca optima de taiere este primavara devreme pentru majoritatea plantelor de camera cu inflorire abundenta din primavara pana toamna, care formeaza plantelor de camera cu inflorire abundenta din primavara pana toamna, care formeaza flori pa lastarii tineri, ai anului in curs, ca de exemplu: Hibiscus, Beloperone, Abutilon, Pachystachys. Tot primavara, dar dupa inflorire, se fac taierile la plantele de azalea si hortensia, la care mugurii floriferi se formeaza catre sfarsitul verii, deci lastarii rexultati dupa taiere trebuie sa aiba timp sufficient sa creasca sis a capete un anumit grad de maturitate, pentru a fi capabil sa initieze muguri florali. Plantele arbustive decorative prin frunze se taie fie primavara, fie toamna devreme.

La plantele tinere in plina crestere vegetative se executa deseori ciupirea varfuruli de crestere, fie numai a tulpinii principale, fie si a lastarilor secundari, uneori si tertiari, cu scopul de a stimula ramificarea si lastarirea plantelor pentru obtinerera de tufe dense. Lucrarea se executa cu mana. Rar se foloseste briceagul sau bisturiul. Important este ca pe plnta sa ramana o portiune cu 4-6 muguri care sa asigure lastarirea . La unele specii, plantele sunt pus si simplu tunse, pentru a li se da posibilitatea sa formeze lastari multi si porniti cat ma de la baza ei.

Unelte
Cazma, briceag de altoit copulator, cosor, foarfeca de arbori, foarfeca gradina



Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau! Utilizatori online: 5 | Vizitatori totali: 781
© 2005 - www.planteonline.ro