Detalii: |
Printre elementele chimice continute de planta se numara: 84 % apa, invertina, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloza, acizi, un element iritant cand sunt verzi, pectine, vitamina A, B1,B2, C, PP, latexul, lipodiastaza (enzima analoga sucului pancreatic), amilaza, proteoza, enzime, fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom. Principalele calitati ale plantei sunt: emolienta, calmanta, tonifianta recomandata sportivilor, femeilor insarcinate, convalescentilor si copiilor, vitaminizanta, laxativa, hemostatica, antiinflamatoare. In fitoterapie se utilizeaza fructele si frunzele.
Uz intern:
- afectiuni renale, amigdalita, angina, astenie fizica si psihica, bronsite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipatii cronice, dureri,gastrita, guturai prelungit, inflamatii pulmonare sau renale, inflamatiile gatului, insomnii, iritatii gastro-intestinale, nefrite, pneumonii, raceala, stadii febrile acute, stomatite, traheobronsite cronice, tuse, viermi intestinali - fructele ca atare (crude sau uscate), infuzie din fructe, fructe fierte in lapte, pasate cu mixerul si consumata pasta rezultata, decoct de frunze.
Uz extern:
- abcese, arsuri, bataturi, furuncule, gingivite, leucoree, negi, plagi atone, veruci, vitiligo - latex din ramurelele tinere aplicat local, smochine taiate in lung aplicate local (diminueaza petele de vitiligo), fructe fierte in lapte aplicate local.
|