Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Prunus

Vizualizat de 1225 ori.
Enlarge Picture

Nume (ro):Prunus Nume (lat):Prunus avium Subtip:Arbori Cod: - Origine(ro):este o specie originara din zona cuprinsa intre Marea Neagra si Marea Caspica de unde s-a raspandit in Europa si Asia. In stare salbatica se mai intalneste in Iran, China, Rusia, Asia Mica, Asia Centrala, Africa de Nord, Sudul si Estul Europei. Forma(ro):Creste spontan la noi. Este un pom viguros, ce este un arbore inalt de 10-15 m, cu un diametru al coroanei intre 6 si 8 m. Are un aspect ovoidal, insa odata cu trecerea anilor capata un aspect mai rotunjit. Frunza(ro):Frunzele sint de culoare verde inchis, spectaculoase toamna prin culoarea galben-orange, ajungind chiar la rosu. Flori(ro):Florile acestui arbore apar in lunile aprilie-mai, sint albe. Fruct(ro):Fructele cireşului sălbatic sunt negre, cu gust dulce sau amar, iar la soiurile cultivate fructele sunt mai mari, de culoare galbenă-roşie, până la negru. Necesitati(ro):Ciresul nu este in general pretentios, este rezistent la frigurile puternice din iarna, insa iubeste caldura si prefera solurile calcaroase sau moi in profunzime, pentru o patrundere mai usoara a radacinilor. Mod de folosire(ro):In prezent ciresul se cultiva intre paralelele de 40-60º latitudine nordica, dar izolat se intalneste pe toate continentele. In Romania se mai cultiva circa 7 mii ha, cea mai mare parte in sectorul privat, pe care se obtine o productie de circa 60 mii tone. Principalele judete producatoare sunt: Iasi, Galati, Vrancea, Vaslui, Botosani, Neamt, Arad. Dinamica productiei este in descrestere continua.
Proprietati:
Detalii:
Valorile nutritive ale cireselor: pigmenti Anthocyanin sunt responsabili pentru culoarea rosie din cirese. Anthocyanin este o clasa a compusilor flavonoizi si au proprietati antioxidante. Ei au numeroase roluri terapeutice si preventive in boli cum ar fi atacul de cord, cancer si au si proprietati antiiflamatorii.