Azi:
Ora:

Va rugam sa va autentificati cu adresa de email si parola pentru a accesa contul Dvs.
Adresa email:
Parola:
Creare cont nou
Recuperare parola!

publicat intre...
si...

Abonare
Dezabonare
Torent Distribution - Cadoul ideal pentru aproapele tau!

Teiul de camera, sparmania

Vizualizat de 1727 ori.
Enlarge Picture
Enlarge Picture
Enlarge Picture

Nume (ro):Teiul de camera, sparmania Nume (lat):Sparmania Africana Subtip:Arbusti Cod: - Origine(ro):Africa de Sud, Madagascar Forma(ro):Arbust cu crestere ampla si frunzis persistent, Sparmannia africana capata tot mai mult teren in colectiile pasionatilor de plante decorative de interior de la noi din tara. Cu ramuri drepte si viguroase, are in permanenta frunze mari, in forma de inima, de culoare verde crud si usor pufoase, asemanatoare celor de tei, de unde si numele popular sub care mai este cunoscut. Frunza(ro):persistente, in forma de inima, dintate pe margine, sunt de culoare verde deschis si pufoase. Flori(ro):Inflorirea are loc primavara, cand durata zilei incepe sa creasca si temperatura se mentine peste 18 grade Celsius. Micul arbust de camera se incarca cu boboci pufosi, grupati in inflorescente umbelate, care deschizandu-se, lasa la iveala mici floricele albe cu 4 petale, avand in mijloc cateva stamine galben-purpurii. Fruct(ro): - Necesitati(ro):Planta iubitoare de lumina, Sparmannia africana, necesita cel putin 4-5 ore de lumina intensa pe zi pentru a reusi sa infloreasca. Tolereaza caldura dar se usuca la arsita puternica, temperaturile recomandate fiind cuprinse intre 18 si 24 de grade Celsius. In perioada de crestere se uda cu regularitate, astfel ca incepand cu aprilie, doua udari pe saptamana il vor ajuta sa isi dezvolte frunzisul si sa infloreasca. In perioada iernii, are nevoie de repausare in locatii bine luminate, in apropierea unei ferestre, cu mentinerea unei temperaturi scazute (10-14 grade Celsius) si udare redusa. Apreciaza umiditatea atmosferica ridicata, dar pe perioade scurte, tolereaza si aerul uscat din apartamentele noastre. Nu se recomanda pulverizarea directa, intr-ucat frunzele se pateaza si isi pierd efectul decorativ, folosirea unui umidificator electric fiind cea mai inspirata solutie. Se cultiva bine intr-un substrat pe baza de pamant de gradina, imbogatit cu mranita de frunze si nisip pentru asigurarea drenajului. Aplicarea unui ingrasamant echilibrat, pentru plante cu flori, din martie pana in octombrie, va avea efecte vizibile atat in obtinerea unui frunzis bogat si sanatos, cat si a unei infloriri frumoase. Mod de folosire(ro):Conditii de cultivare: fara pretentii exagerate in privinta necesarului de apa si caldura, arbustul are insa nevoie de un ghiveci incapator si o foarte buna aerisire a aerului, cea mai buna pozitionare a sa fiind o terasa usor umbrita pe timp de vara si o veranda racoroasa si insorita, iarna, in perioada de repaus.
Proprietati: Arbust Floare decorativa Frunze cu forme deosebite Frunze persistente Necesita loc insorit Suporta tunderea
Detalii:
Inmultirea se realizeaza usor prin butasirea ramurilor. Operatiunea se va face primavara, in perioada martie-mai, folosindu-se lastari tineri, de varf, cu 2 noduri, inradacinati in substrat de turba umeda, la semiumbra. Trucuri si sfaturi speciale: Pe timpul perioadelor calduroase, se va feri de canicula, intrucat aceasta creste riscul atacului cu paianjeni rosii. Pentru asigurarea unei umiditati atmosferice ridicate, ideala este folosirea unui umidificator electric, dar in lipsa acestuia putem apela la ajutorul unei tavi largi cu pietricele, in care vom pune apa. Vom aseza apoi, ghiveciul cu Sparmannia peste aceste pietricele, apa din tavita ajungand prin evaporare, la nivelul frunzelor, oferindu-i astfel umiditatea atmosferica atat de necesara. Are nevoie de taieri de corectare a coroanei, prin care se va dirija forma si portul plantei si se va controla dimensiunea la care dorim sa ajunga aceasta. Taierile se vor face vara, dupa epuizarea infloririi, reducandu-se ramurile pana la jumatate.